Sören Colbing

Foto: Gunilla Colbing

Utforska författaren

Sören Colbing är skärgårdsskildrare, fotograf och författare och är upphovsman till böcker som Alingens tid, Winterlight, Skärgårdsliv, Tärnan, berättelserna om Bröderna Skärgård och Kustens pärlor. Colbings bilder från skärgården har setts av flera hundra miljoner människor världen över i TV-bildspelet "The Archipelago of Stockholm".
Han har tilldelats priser som Årets hantverkare, Pandapriset och diverse andra kulturpris och stipendier. Sören Colbing är uppvuxen på en ö i havsbandet i Stockholms södra skärgård och beskriver sin bästa årstid i skärgården som "året runt".

På mässan Allt för sjön i februari 2009 delade Sören Colbing ut sitt nyinstiftade pris, COLBINGS PÄRLA - ett renodlat miljöpris, för första gången. Priset gick till båtkonstruktören, träbåtsbyggaren, designern och seglaren Sven Hellström med motiveringen: "Med mästerliga konstruktioner som Storbåten, Afrodite och Finesse 26 har Sven Hellström gjort det möjligt att utöva båtliv som ger små avtryck i miljön och samtidigt urstarka, naturnära seglings- och skärgårdsupplevelser!"

Sören Colbing kommenterar valet vidare. "Jag är en stor beundrare av Sven Hellströms arbete som båtkonstruktör och designer. Kronan på verket är segelbåten Finesse 26 som presenterades 2008. En fantastisk segelbåt som ger möjlighet till ett båtliv nära naturen bland annat tack vare det ringa djupgåendet. Den stora skärgårdsgrå pärlan, som är en av de saker som ingår i miljöpriset, symboliserar det vackra och rena i naturen. Den förste pristagaren kan ses som en mästerlig användare av vindar och vågor - ett par av framtidens viktigaste energikällor."


”Skärgårdsströvaren” är en aluminiummotorbåt med stark miljöprofil och klassiska linjer. Sören Colbing är initiativtagare till båtprojektet, som är ett resultat av hans stora erfarenhet av båtar och skärgårdsliv. 

Utgivning

Om boken

Årstidernas skärgård är ett tidsdokument med fantastiska bilder och upplevelser från fyra decennier.

Stockholms skärgård, från Landsort i söder till Arholma i norr, är en unik arkipelag med mysiga hamnar, pittoreska öar, outforskade skär, stillhet och tystnad, regattaseglingar och festfolk, och året om med ett rikt och spännande djurliv. Fotografen och författaren Sören Colbing har i fyra decennier genomkorsat denna skärgård - vinter som sommar. Han har här samlat sina främsta fotografiska pärlor från dessa resor. Bilderna blir tillsammans med texterna en personlig rapport. Han tar oss med till sådant som få har sett eller upplevt tidigare!

Alla årets årstider har sina höjdpunkter.
Våren med dagsmeja och allt längre dagar. Islossningen - ett mäktigt skådespel. Isen kommer i rörelse, tar fart, stannar upp, för att på nytt skjuta fart - kraft, ljud och ljus. Sjöfåglarnas liv och kiv.
Sommaren med trettio grader varmt, finkornig ljus sand, varmt i vattnet, ljusa nätter kring midsommar som övergår i mörka nästan tropiska augustinätter.
Hösten med ena dagen blank och stilla med silverljus på våta hällar och vattenytor, för att nästa vara en dag med stormvindar och upprört hav.
Vintern med sitt magiska släpljus, isläggning, sjungande isar under långfärdsskridskorna. Tjugo grader kallt, istäckt så långt ögat ser.

Det är i samma skärgård - samma plats - som det hela utspelar sig. Skärgården och skärgårdsåret bjuder på oerhörda kontraster. Det kan vara svårt att tro om man inte sett och upplevt det. Följ med på en fantastisk resa!

Läs mer

Sören Colbing

Årstidernas Skärgård

Om boken

Brändöskär, Sydkoster, Väderöarna, Måseskär, Vinga, Ven, Hanö, Utklippan, Harstena, Västra Stendörren, Landsort, Gotska Sandön, Huvudskär, Stora Nassa, Svenska Högarna, Söderarm, Holmön, Haparanda Sandskär …

Alla har vi en relation till kustens magiska namn. Kanske har du hört namnen upplästa i sjöväderrapporten i en varm kajuta med stormen vinande i riggen. Eller suttit på en solig strand och undrat hur de här platserna egentligen ser ut.
I Kustens pärlor får vi en personlig rapport av skärgårdsfotografen Sören Colbing, från Sveriges långa kustlinje. Pittoreska hamnar, mystiska öar och outforskade skär får alla plats bland pärlorna. Låt dig inspireras och förföras till egna äventyr längs vår kust, med Colbings undersköna bilder och personliga texter.

Utdrag ur boken:
"Jag ger mig ut på vandring och upptäcker att Väderöarna är precis så vilda och vackra som jag mindes dem. Visserligen blåser det inte från havet, men det är ändå kulingvindar som sveper fram och åskan mullrar inåt Fjällbacka till. Uddar som sträcker sig ut mot havet, vikar med stora vågslipade stenar möter man med välbehag. Så kommer jag upp på det högsta berget på Ramnö och tittar ut mot Väderöbod. Det är förmodligen Sveriges mest svårtillgängliga fyrplats."

Läs mer

Kustens pärlor

Sören Colbing

Kustens pärlor