Torbjörn Calvero

Foto: Oscar Calvero

Utforska författaren

Torbjörn Calvero har mer än 40 års erfarenhet av fotografyrket och är fortfarande verksam. Han började i tonåren och publicerades sin första bild 1966. 1970 inledde han samarbetet med Metronome Records och har sedan tagit bilder för alla stora skivbolag till över 100 skivomslag. Han bodde och arbetade tidvis i England och på den amerikanska västkusten där han fotograferade rockens mega-stjärnor. Höjdpunkten i London var konserten med Led Zeppelin på Earls Court. Bilderna publicerades regelbundet i svensk veckopress. Han har ett gigantiskt bildarkiv från scenen och off stage. Har även fotograferat det mesta från mode i Italien till storheter inom svenskt kulturliv

Utgivning

Om boken

Ett personligt urval från Calveros gigantiska bildarkiv. Unika bilder på 1970-talets stora rockstjärnor som speglar ett årtionde då några av vår tids bästa rockmusiker stod på scenen. En del gör det fortfarande och nya generationer upptäcker dem på nytt.

Artisterna och stämningen är skickligt fångat i fantastiska ögonblicksbilder. Torbjörn Calvero, som fotograferat fler rockmusiker än de flesta, lyckades ta bilder inte bara direkt från scenen utan också bakom kulisserna och i privata sammanhang. Hans bilder finns publicerade i en mängd tidskrifter och på över hundra skivomslag.
Boken är ett tidsdokument som väcker minnen. Upphovsmännen sätter fingret på varför just denna musik överlevt i nästan trettio år. Christer Olsson skriver om musik så att man nästan kan höra den: "ABBAs sound bygger på Bennys vägg av klaviaturer, Björns gitarrer och Fridas och Agnethas röster - en mezzo och en sopran som klänger runt varandra som ett kärlekspar ur Kama Sutra." Eller om Led Zeppelin: "Tung av bluesens fuktiga deltamylla och lätt av den keltiska folkmusikens melodier och pastorala stämningar."
Boken innehåller färgsprakande konsertbilder och stilsäkra artistporträtt av bl.a.: ABBA, David Bowie, Bob Marley, Marianne Faithful, Rolling Stones, Bob Dylan, Emmylou Harris, Bruce Springsteen, Queen och Led Zeppelin.
Här finns även bilder från Ulf Lundells trettioårsfest samt enastående porträtt av Cornelis Vreeswijk.
Till sist 1970-talstidskrifter, skivomslag och affischer med Calveros bilder på Fred Åkerström, Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad, Tomas Ledin, Jerry Williams, Björn Skifs, Lill-Babs m fl.

Läs mer

Christer Olsson, Torbjörn Calvero

Från Abba till Zeppelin