Attila Bartis

Foto: Cato Lein

Utforska författaren

Attila Bartis är född 1968 i Targu Mures i Rumänien, men flyttade 1984 till Budapest, Ungern. Han debuterade som författare 1995, men det stora genombrottet kom med den psykodramatiska Stillheten (på svenska 2009), som översatts till en mängd språk och blivit både pjäs och film.
Den har belönats med flera internationella priser, bland annat det ungerska Sándor Márai-priset och det amerikanska Best Translated Book of the Year Award.
Attila Bartis är också prisbelönad fotograf. Han bor i Budapest.

 

Utgivning

Om boken

Andor Weérs liv kretsar kring tre kantstötta kvinnor. I femton år har hans mor Rebeka vägrat att lämna lägenheten. Hennes karriär som firad skådespelerska i det kommunistiska Ungern avbröts i samma stund som dottern Judit flydde till väst. Och så flickvännen Eszter, naturligtvis. Hon som han träffade just innan hon skulle ta livet av sig genom att hoppa från en bro.
När romanen tar sin början har systern slutat skriva sina brev, modern har just dött, och förhållandet med Eszter är i upplösning.
Stillheten, en av de senaste årens mest uppmärksammade europeiska romaner, utspelar sig i Ungern vid tiden för murens fall. Mycket av det psykologiska dramat speglas och förvrängs av det kommunistiska samhället - men blodsbanden i familjen Weér (vér betyder blod på ungerska) är minst lika kvävande som det korrupta politiska systemet.Läs mer

Attila Bartis

Stillheten