Steve Toltz

Foto: Prudence Upton

Utforska författaren

Steve Toltz, f. 1972 i Sydney, har bland annat jobbat som skådespelare. Han jobbade som statist när En bråkdel av det hela blev antagen för publicering. Hans föräldrar är båda advokater och födda i Australien, men Toltz mor- och farföräldrar kom från Polen, Palestina, Litauen och Nya Zeeland före andra världskriget. Efter universitetet flyttade Toltz till Kanada ett tag där han hankade sig fram med olika ströjobb - ett kringflackande liv har varit en del av hans rastlösa karaktär. Samtidigt skrev han också en hel del, det mesta har blivit kvar i byrålådan - "där det hör hemma", enligt Steve Toltz i en intervju. Han skrev också för en australisk resetidning, men 2001 bestämde han sig för att satsa på prosan och fick en novell antagen i en brittisk tidskrift. Berättelsen handlade om Jasper Dean och Toltz kunde inte släppa sin karaktär utan återkom ständigt till honom vilket ledde till att berättelsen byggdes ut och så snåningom blev en hel roman: En bråkdel av det hela. Han skickade manuset till ett flertal australiska agenter men blev refuserad. Slutligen hamnade det i händerna på en amerikansk förläggare som blev förtjust i boken och sedan dess har den sålts till en lång rad länder.

Utgivning

Om boken

Steve Toltz debutroman En bråkdel av det hela introducerar en genuin berättarbegåvning som behärskar högt och lågt och som framför allt kan berätta en historia.

Berättelsen handlar om en trasig familj från en småstad i Australien. I centrum står Jasper och hans pappa Martin och farbrodern Terry. Det börjar med mötet med Jasper som sitter i fängelset och skriver sin historia om hur han hamnade bakom galler. Hans pappa Martin kom till Australien med sin polsk-judiska mor på flykt undan världskriget. Där får han en styvfar och en halvbror, Terry, som kom att bli Australiens största skräck: en hänsynslös mördare och rånare som specialiserat sig på att ta livet av fuskande idrottsmän. Boken är full av märkliga och humoristiska infall, lagom skruvat och oerhört skickligt uppbyggt.

Läs mer

Steve Toltz

En bråkdel av det hela