Käbi Laretei

Foto: Hans Hammarskiöld

Utforska författaren

Käbi Laretei (1922–2014) föddes i Estland, men var bosatt i Sverige sedan 1940. Hon fick sin skolning som musiker i Estland, Sverige, Tyskland och Schweiz. Som pianist samarbetade hon med bland andra Stravinsky, Hindemith och Hilding Rosenberg. Hon debuterade som författare 1970 med Vem spelar jag för? och skrev sedan ytterligare sex böcker.

Utgivning

Om boken

I mitten av sextiotalet ger Käbi Laretei en konsert i Carnegie Hall. Efter hemkomsten nås hon av ett brev där en amerikansk förläggare, Clay Coss, erbjuder sig att sponsra ett antal konserter för henne i USA. Det innebär början på en lång och märklig relation mellan Käbi, Clay och hans hustru Eva.

Under tio års tid är makarna Coss närmast maniskt inriktade på att föra fram Käbi i USA och att göra henne ekonomiskt oberoende. De erbjuder henne husrum och är måna om att tillfredsställa hennes minsta önskan. Samtalen kring musik blir många och passionerade, både i verkliga möten och brevledes. Det är en vänskap som växer sig stark mellan de tre inblandade, men en vänskap med inslag av besatthet från paret Coss sida. I ett avgörande brev till Käbi avslöjas hur de önskar föra passionen vidare.

Toner och passioner är uppbyggd som Hindemiths verk, med fugor växlande med interludier och intermezzi. I fugorna växer historien med paret Coss, medan Käbi i "mellanspelen" med sinnlighet, humor och en känsla för detaljer berättar om ett annorlunda och ytterst händelserikt liv. Käbi skildrar möten med hypernervösa dirigenter och excentriska kolleger, det andlösa ögonblicket bakom scendörren före entrén, skräcken för att plötsligt glömma notbilden (Käbi tog aldrig med sig noter till konserterna!), flyglars olika personligheter, förhållandet till vänner och älskare. Allt återberättas med värme och livfullhet av en människa med mycket livserfarenhet.

Läs mer

Käbi Laretei

Toner och passioner

Om boken

Käbi Laretei och Ingmar Bergman var gifta i tio år. Båda bröt upp från var sitt äktenskap för att få vara med varandra. De skildes dock åt av hennes turnéer och hans manusarbete och filminspelningar; de längtade och förtvivlade, ängslades över och jublade åt varandra. Allt detta uttryckte de var och en för sig, hon i en hemlig dagbok, och både hon och han i brev, som tidigare aldrig varit publicerade.

Vart tog all kärlek vägen? är, trots att dokumenten är nästan femtio år gamla, en häpnadsväckande modern historia, om hur två förälskade människor försöker vara hängivna både varandra och sina livsuppgifter.

Läs mer

Vart tog all denna kärlek vägen?

Käbi Laretei

Vart tog all denna kärlek vägen?