Andreas Bergh

Foto: Leif Hansen

Utforska författaren

Andreas Bergh, bosatt i Malmö och Stockholm, disputerade i nationalekonomi 2003 vid Lunds universitet på en avhandling om den svenska välfärdsstaten. Han var gästforskare vid Harvard våren 2004, och arbetar numera som föreläsare på nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet och välfärdsforskare vid Ratio i Stockholm.

Andreas har publicerat sig i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter såsom European Economic Review, European Sociological Review, Political Studies och Social Science Quarterly.

På Norstedts har han gett ut boken Den kapitalistiska välfärdsstaten (2009), och på internationellt förlag finns Institutional Competition (Edward Elgar, 2008). Bland Andreas tidigare bokutgivning märks titlar som Jämlikhet (Timbro, 2001) och Myten om det liberala Sverige (Ekerlids, 1999).

Andreas undervisar främst i mikroekonomi, offentlig ekonomi och institutionell ekonomi. Han deltar flitigt i samhällsdebatten, dels genom sin blogg, www.andreasbergh.se, men har också medverkat i exempelvis Ekonomiklubben i AxessTV och skriver regelbundet krönikor i dagspressen, däribland Upsala Nya Tidning, Västerbottenskuriren och Sundsvalls Tidning.
Andreas har tidigare arbetat som forskningssekreterare på Riksförsäkringsverket (nuvarande Försäkringskassans huvudkontor) och som ledarskribent på bland annat Göteborgs-Posten och Upsala Nya Tidning.