Håkan Jernehov

Foto: privat

Utforska författaren

Håkan Jernehov, född 1962, är uppväxt i Vidkärr, Göteborg. Han har tagit bilderna i Kajak och skrivit de inledande berättelserna i varje kapitel. Tillsammans med sin fru Lena drev han mellan 1993 och 1996 Västkustpaddlarna med inriktning på utbildning i manöver- och räddningstekniker. Sedan dess har han jobbat vidare på frilansbasis som instruktör och färdledare och är med i styrelsen för Tjörns Kajakklubb (den första nätbaserade kajakklubben för havspaddlare).Håkan har paddlat på Östgrönland, Wales, Nordirland, Norge, tvärs Sverige, längs Sveriges kust och längs Finland, och är innehavare av havspaddlarnas blågula band samt blåvita bandet. De senaste sexton åren har han sovit i tält i genomsnitt 44 nätter per år. Tillsammans med Stefan Jönsson grundade han 1999 Nordisk instruktörslicens för havspaddling (NIL). NIL verkar för säkerhet och kvalitet inom havspaddling genom att examinera instruktörer.

Utgivning

Om boken

Nytt svenskt standardverk för teknik och säkerhet, friluftsliv och motion med kajak av Sveriges främsta experter på kajakutbildning.

Vi ger oss direkt ut på vattnet och färdledarna Jönsson och Jernehov börjar genast undervisa. Först glider vi ut på en glittrande fjärd. Gradvis ökar komplexiteten och vädret slår om. Vi avslutar med utflykter med nya utmaningar, kanske bortom mångas ambition, men desto mer relevanta för de redan inbitna som törstar efter mer.
Via en inlevelsefull skildring av en dagstur, en helgtur med övernattning, en veckotur med surf och rockhopping samt en vintertur inhämtas kunskap om allt från grundläggande paddelteknik till avancerad lek med vågor och vind.
Teman utvecklas allteftersom för att turen ska bli lyckad och säker, men också för att visa på ny kunskap och tänja komfortgränserna.
Allt väsentligt tas upp i en form som känns både trovärdig och inspirerande; kajakens konstruktion, säkerhet, räddningstekniker, utrustning och sjömanskap.
Bilderna som illustrerar bokens olika teman är genomgående nytagna. Formgivningen känns sportig, fräsch och pedagogisk.

Läs mer

Håkan Jernehov, Stefan Jönsson

Kajak