Peter LeMarc

Foto: Pär Wickholm

Utforska författaren

Jag heter Peter LeMarc och är låtskrivare. Det är mitt yrke, mitt levebröd. För inte så länge sedan skulle jag knappt ha vågat uttala de orden. I mina öron lät det lite högfärdigt. Lite malligt. Men nu är det så. Jag gör låtar.

Den här boken innehåller hundra sånger som jag skrivit under mer än tjugo år. 
I brev, mail och på min hemsida har jag genom åren fått åtskilliga förfrågningar och önskemål om just en sådan bok. Nu finns den – en bok där allt är samlat. Den innehåller dessutom ackordanalyser till samtliga sånger, så att den som vill kan spela och sjunga dem. 
Jag blev ombedd att skriva några rader om varje låt. Jag rotade bland textutkast, almanackor, pressklipp och foton. Vände på varenda sten och började minnas. Hur sångerna föddes, var de kom till, vad jag tänkte på när jag skrev dem. De händelser och skeenden som ledde fram till de olika skivorna. En lång och vindlande resa tog mej tillbaka till historier och hågkomster som jag trodde hade begravts i det förflutna. Texterna började ta alltmer plats. Eftersom mina sånger är tätt sammanflätade med mitt liv är detta den självbiografi jag aldrig kommer att skriva. 
Därför kan man i den här boken få reda på hur det kom sig att jag sjöng ”(Jag ska) Gå hel ur det här” inför Mona Sahlin som enda publik. Eller varför jag spelade in en kampsång för Kalix Nyborgs bandylag under namnet Frank Mård. När jag sjöng ”Skära, skära havre” inför charterpensionärer på en nattklubbsscen i Palma de Mallorca. Varför jag skickade demokassetter till både Kungen och Lill Lindfors. Hur en kvällspromenad längs älven i Trollhättan resulterade i ”Little Willie John”. Jag har försökt berätta precis som det var. Min sanning.
Sångerna, texterna och bilderna fungerar som en loggbok. En resa från balkongen i Trollhättan, genom vaknätter, konserter inför tomma salar, platinaskivor, panikångest och ”Bra Dagar”.

Peter LeMarc