Jan Franke

Utforska författaren

Jan Franke är uppvuxen i Blekinge och Göteborg. Han utbildade sig till reklamtecknare på Konstindustriskolan och har sedan arbetat som AD, ateljéchef på reklambyråer, på GöteborgsPosten och han har även drivit egen byrå.

Sedan barnsben har Jan seglat i Blekinge. Tillsammans med sin fru Ingela seglade han på västkusten, till Gotland, Östtyskland, Skottland och Shetlandsöarna. Dessa resor gav mersmak och de gav sig av jorden runt.

Förutom segling hör fotografi, måleri och skulptur till de stora intressena. Jan har två barn.

Utgivning

Om boken

Sex år på stora oceaner och smala stigar för att upptäcka de ännu orörda paradisen och människor som ännu inte präglats av vår "moderna" livsstil. Äventyr, strapatser och kulturkrockar.

En dröm att i liten båt på ett stort hav
ligga för ankar vid en fjärran tropisk ö
i en vik där stillhet och oberoende råder.
Att uppleva varje dag som ett äventyr.
Den fantastiska känslan av total frihet!

"Vad är en dröm värd om den inte är möjlig att genomföra?"
I nära 50 år drömde Jan Franke om att på egen köl ta sig ut i stora världen. Till slut kastar han loss från hamnen i Långedrag och ger sig med sin fru Ingela ut på en segling som ska vara i sex år och två månader. Båten är en av de minsta som korsat oceanerna - en Hallberg Rassy 26:a, endast 7,95 meter lång.

Med hjälp av en liten segelbåt och långa resor landvägen med lokala bussar till orörda paradis - eller kanske man ska kalla dem "platser som Gud glömde" - har de tagit sig till de mest oländiga trakter. Den stora upplevelsen har varit de underbara möten de har haft med naturfolk som lever helt isolerade från vår moderna värld.

Jan beskriver målande och poetiskt resans strapatser och de kulturella krockarna. Fokus ligger inte här på själva seglingen, utan resonerar kring olika kulturer och de människor de har mött på sin resa. Boken illustreras med författarens foton och vackra oljemålningar.Läs mer

Jan Franke

Stigfinnaren