Lena Andersson

Foto: Cato Lein

Utforska författaren

Lena Andersson är född 1970 i Stockholm där hon också bor. Hon debuterade 1999 med den uppmärksammade romanen Var det bra så?, som av flera kallades den första roman som gav sig i kast med att gestalta det nya mångkulturella Sverige.

I hennes andra roman, Du är alltså svensk?: en triptyk (2004), beskrivs mötet mellan en ung invandrarkvinna och hennes älskare, den känslomässigt avskurne statsministern.
De allegoriskt färgade Duck City (2006), som behandlar maktmissbruk och matmissbruk, och Slutspelat (2009), som synar fanatismens uttryck, är båda romaner som är tydligt förankrade i samtidsproblematiska fenomen.

Lena Andersson är också verksam som frilansjournalist, och medverkar regelbundet i Fokus och Svenska Dagbladet. 2005 mottog hon Hedeniuspriset och 2007 utsågs hon till Årets krönikör av organisationen Sveriges tidskrifter.

Utgivning

Om boken

Slutspelat är en roman som utforskar fanatismens psykiska uttryck. En beryktad terroristledare med starkt ordningsbehov, Vladimir Ibn Nilad, är helt uppfylld av sin längtan till Paradiset.

För att undkomma västerlandets underrättelsetjänst gömmer han sig i bergen, där han lever efter stränga religiösa regler och ser på världens dekadens och förfall med beklagan i sitt fromma hjärta. Han vet att Gud är med honom. Ibland går han upp ur gömstället dold under en hustrus burka för att betrakta det vackra landskapet och särskilt dess solnedgång.
För att gäcka sina förföljare beslutar han sig för att byta vistelseort. Han kommer med fyra fruar till Tensta i nordvästra Stockholm. Där möts han omedelbart av ängeln Gustav som ger honom svenska språket. Tillsammans med sina lojala mannar planerar han nästa terroristdåd, men ett tvivel börjar smyga sig på honom. Han finner att allt de åstadkommer är halvmesyrer. Renheten kräver större och tydligare grepp! Hela världen måste förintas så att de rättrogna kan inträda i Paradiset.
Medan han planerar denna omfattande tilldragelse går han i ett svagt ögonblick på Stockholms stadsteater och ser en Beckettföreställning. Pjäsen förbryllar honom med sin syn på livet efter detta och sin mörka scenografi av grus och sten. Föreställningen leder honom till Kristina, prostituerad på nätterna och autodidaktisk intellektuell på dagarna. Allt omkring honom är plötsligt teater och roller. Tack vare kärleken som blossar upp mellan dem vill han inte längre förstöra och förgöra saker, utan bara omfamnas av henne. För att förjaga denna ångest iscensätter han den riktigt stora smällen.

Läs mer

Lena Andersson

Slutspelat