Stellan Hökfelt

Utforska författaren

Stellan Hökfelt har mer än tjugo års erfarenhet av vin och mat. I slutet av 1980-talet började han i restaurangbranschen och har bland annat jobbat på Svaneholms slott och Sheraton hotell i Malmö. Det blev sammanlagt tolv år i branschen och samtidigt gick han ett antal vinkurser under 1990-talet, bland andra hos Munskänkarna.

I dag håller Stellan Hökfelt provningar på bland annat hotellkonferenser och företagsfester, han håller i nybörjarkurser i vinglädje, och arbetar som vinkonsult med mera. Han provar 1 000-1500 viner per år. Vin ska helst vara enkelt, chosefritt samt smakfullt funktionellt, det är då vinglädje uppkommer, är hans devis.
Han är 42 år, utbildad jurist och arbetar på försäkringsbolag.

Utgivning

Om boken

För fjärde helgen i rad har du fått med dig samma favoritvin hem från Systembolaget. Visst är det gott, men lite variation vore kanske kul. Nu finns boken som utvecklar din vinsmak. Tanken är att du med kort startsträcka ska finna vintips med utgångspunkt i din egen smak. Så väljer du rätt vin kräver inga förkunskaper, men du får gärna vara nyfiken.
Välkommen till en spännande värld av mat- och vinglädje!

Så väljer du rätt vin utgår ifrån att vin är väldigt enkelt. Tycker du att ett vin är gott så har du rätt. Tycker du inte om det så har du också rätt. Vin är till hundra procent subjektivt. Du kan aldrig ha fel. Det finns ingen norm eller kunskap som säger vilket vin du ska tycka om. Det närmaste vinprovaren och författaren Stellan Hökfelt kommit en norm är att om en person tycker om ett visst vin så tycker han eller hon med stor sannolikhet om andra viner med liknande vinstil.
Det är i enlighet med den tanken boken är uppbyggd. Ta ditt favoritvin och slå upp det i boken. Därefter får du vintips på viner med samma eller liknande vinstil. Alla vintips utgår alltså från din egen smak. Så väljer du rätt vin riktar in sig på Systembolagets viner i prisklassen 70-100 kronor.

Därtill innehåller boken en mat- och vinnyckel. Det vin vi tänker dricka till maten och de råvaror vi använder i matlagning innehåller olika mängd syra, sötma och sälta. När vi kombinerar de olika komponenterna sker en förhoppningsvis tilltalande kemisk reaktion (kan kemi bli roligare?). Variationernas grunder är egentligen ganska få och inte svåra att lära sig. Mat- och vinnyckeln visar på ett pedagogiskt sätt hur du lär dig att använda smakfullhetens kemi och kombinera mat och vin på bästa sätt.
Vill du bjuda dina vänner på en god middag använder du mat- och vinnyckeln för att hitta rätt vin till maten. Aldrig har vin varit enklare - eller godare!

Läs mer

Stellan Hökfelt

Så väljer du rätt vin