Erik de la Reguera

Foto: Roger Turesson

Utforska författaren

Erik de la Reguera är journalist och författare till Kokain - drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman (med Lasse Wierup) och Gränsbrytarna - Den globala migrationen och nationalismens murar.

Erik de la Reguera var DN:s Latinamerikakorrespondent mellan 2007 och 2013, och tilldelades Wendelapriset 2012 för årets bästa socialreportage, för sitt reportage "Dödens tåg" om papperslösa migranter.

Motiveringen lyder:

"Erik de la Reguera får priset för ett reportage som kombinerar en händelsedriven och oavbrutet spännande historia med en osentimental medkänsla med de människor han skildrar. De räknas i miljoner, migranterna som varje år ger sig iväg från sina hemländer, drivna av hoppet om ett bättre liv. I reportaget får vi följa Norma och Oscar som reser genom Mexiko på godstågens tak, mot USA. På vägen möter de kidnappare, människosmugglare och risken att ramla av tåget. Erik de la Reguera reser med dem och öppnar deras värld för läsaren. Han låter oss dela deras drömmar, rädsla och malande oro. Ett reportage som utgör en viktig skärva i den större berättelsen om livets villkor för fattiga männis­kor i migrationens tid."