Edward M Kennedy

Utforska författaren

Edward Moore "Ted" Kennedy (1932–2009) var det yngsta av Joseph och Rose Kennedys nio barn. Redan som ung man hade Ted en nyckelroll i John F Kennedys valkampanj. Efter juristutbildning blev han 1962 senator och fick snart en framträdande ställning i senaten tack vare sin arbetskapacitet, kunnighet och sitt starka engagemang framför allt i sociala frågor. Han omvaldes som senator sista gången 2006.

Utgivning

Om boken

I denna memoar berättar Edward M "Ted" Kennedy (1932-2009) om sitt mycket speciella liv - om sin legendariska familj, politiken, kärleken och sina femtio år i händelsernas centrum - men även om motgångar och tragedier som starkt påverkat hans liv.

Ted var det yngsta av Joseph och Rose Kennedys nio barn. Föräldrarna hade stora förväntningar på sina barn, som drillades hårt för att nå maktens korridorer. Redan som ung man hade Ted en nyckelroll i John F Kennedys valkampanj.
Ömsint och uppriktigt får vi följa Teds uppväxt i en målmedveten och välbeställd Bostonfamilj med stora politiska ambitioner. De stora förebilderna var bröderna Joe, John och Robert. Segling, tävlingar och politiska diskussioner var ständiga inslag under barn- och ungdomsåren. Efter juristutbildning blev han 1962 senator och fick snart en framträdande ställning i senaten tack vare sin arbetskapacitet, kunnighet och sitt starka engagemang framför allt i sociala frågor. Han ansågs allmänt som en blivande presidentkandidat för demokraterna, men hans möjligheter fick en allvarlig knäck på grund av hans roll i en bilolycka 1969 vid Chappaquiddick, Massachusetts, som kostade en ung kvinna livet. Från 1970-talet var Kennedy en av de mest framträdande talesmännen i senaten för socialt inriktad välfärdspolitik. År 1980 gjorde han ett misslyckat försök att utmana president Carter om nomineringen som demokraternas presidentkandidat. Han omvaldes som senator sista gången 2006. Inför presidentvalet 2008 gav Kennedy sitt öppna stöd för Barack Obama, vilket anses ha haft stor betydelse för dennas framgång.
Klanen Kennedys liv har många gånger liknats vid ett grekiskt drama. Här får vi en skildring inifrån orkanens centrum: framgångarna, morden, kvinnorna, sjukdomarna, religionen och kärlek på ålderns höst. Det har skrivits hundratals böcker om den uppburna familjen Kennedy, men aldrig av någon av dess medlemmar. Detta är en gripande historia som inte liknar någonting annat.

Läs mer

Edward M Kennedy

Familjen, politiken, kärleken