Stina Näslund

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Utforska författaren

Stina Näslund och Ulrika Hjalmarson Neideman är journalister och hörs bland annat i Sveriges Radio.

Efter att i många år ha långtidshyrt ett gammalt torp i Stockholms skärgård tillbringar Stina i dag sina somrar i en svart sportstuga från 1960-talet i fiskeläget Hårte i Norra Hälsingland.

Utgivning

Om boken

Drömmen om en sommarstuga är ofta kopplad till barndomsminnen och nostalgi. Bli med sommarstuga hjälper dig att göra drömmen mer realistisk. I denna totalguide för oerfarna stugägare finns handfasta råd om allt från själva köpet till underhåll och vinterstängning.

En egen stuga är för många symbolen för det svenska sommarlivet. Det charmiga torpet vid vattnet lovar härliga bad och sköna sommardagar i syrenbersån. Men även om livet på landet kan vara underbart avkopplande dyker det garanterat upp utmaningar som kräver omedelbar problemlösning. Bli med sommarstuga lotsar dig genom alla de nya situationer du som sommartorpare hamnar i. Det kan handla om att ordna drickbart vatten, fånga mössen som byggt bo i skafferiet eller förvandla en vassig vik till en badbar strand.

Efter att under många år ha varit ett projekt för fyrtiotalister har sommarstugelivet nu blivit ett allt trendigare val för klimatsmarta sextio-, sjuttio- och åttiotalister. Sommarstugan lockar i dag en generation som vill, men inte vet hur. I de inledande kapitlen får du därför vägledning inför själva köpet. Vad är värt att kolla extra noga på visningen? Vad är en torpargrund och vad kan man förvänta sig av en "västkuststuga"? Här förklaras också olika juridiska och tekniska begrepp som du kommer att stöta på i jakten på ditt drömhus.

Författarna Ulrika Hjalmarson Neideman och Stina Näslund varvar fakta med egna och andras erfarenheter av stuglivet. Personligt och lättsamt delar de med sig av tips och knep som det annars tar år att lära sig. Du får veta hur du skapar en lättskött trädgård som kan stå övergiven stora delar av året utan att se misskött ut, hur du fixar bästa veden och hur ofta du måste se över dina takpannor. Sammantaget blir det en underhållande och faktafylld resa in i den nya världen som sommarstugeägare.

Läs mer

Stina Näslund, Ulrika Hjalmarson Neideman

Bli med sommarstuga