Roger Nyström

Foto: Cato Lein

Utforska författaren

Roger Nyström är journalist sedan tjugo år. De senaste elva åren har han arbetat som gör det själv-redaktör och konsumentreporter på Sveriges största inredningsmagasin Hus & Hem.

Utgivning

Om boken

Gästhus, vedbod, lekstuga eller redskapsbod - det spelar ingen roll vad den används till - friggeboden är svenska folkets mest älskade hus. Stora friggeboken berättar om allt du behöver veta när du ska köpa eller bygga dig en egen bod - från regelverk och placering till byggteknik och inredning.

Drömmen om friggeboden handlar ofta om mer än att få ett skjul i ett undangömt hörn av trädgården för att förvara sådant som vi egentligen borde slänga. Trots att friggeboden är ett ganska litet hus kräver det en hel del eftertanke. Bäst är att tänka efter före. I dag byggs det många bodar som inte håller måttet. De är för höga, för stora eller helt enkelt felplacerade och riskerar därför att behöva byggas om eller flyttas.
Med hjälp av pedagogiska resonemang och tydliga principritningar guidar Stora friggeboken självbyggaren genom olika byggnadstekniska lösningar från grund till taknock. Det handlar om isolering och ventilation, väggar, golvbjälklag och takavvattning. Fiffiga tips varvas med värdefulla råd om materialval, dimensionering och kostnadsberäkning.
Att bygga inom givna, ganska snäva, mått är självklart att kompromissa. Friggeboden får vara högst tre meter från mark till nock och då gäller det att välja lämpliga dimensioner och rätt material om det ska bli någon ståhöjd kvar i huset. Landets byggnadsnämnder vittnar om hur lite vi i allmänhet vet om vilka regler som gäller för den byggnadslovsfria lilla byggnaden. Författaren reder ut begreppen: Hur många friggebodar får man egentligen bygga på en tomt? Var får den placeras? Kan man ha en friggebod som sjöbod?
Rätt utformad och placerad på tomten kan en friggebod skapa en ombonad rumslighet och ny användning för ett bortglömt hörn av trädgården, och tillsammans med villan bilda en harmonisk helhet som höjer fastighetens värde.

Läs mer

Roger Nyström, Henrik Berglund

Stora friggeboken