Ann-Christin Rosenholm

Foto: Daniel Rosenholm

Utforska författaren

Ann-Christin Rosenholm är civilingenjör och ekonom med trädgårdsdesign och växtkunskap som största intresse.

Ann-Christin och Dan Rosenholm har båda gjort många reportage för tidningar som Allt om Trädgård, Allers trädgård och Hemträdgården. De har hållit föredrag och trädgårdsdesignkurser runt om i Sverige och på Åland samt designat privatträdgårdar. Deras reportage och bilder har publicerats i ett flertal länder. 

Utgivning

Om boken

Som nybliven trädgårdsinnehavare vill man ofta skapa en trädgård som både fyller sin funktion, är lättskött och dessutom harmonierar med såväl husets karaktär som platsen omkring.

I Trädgårdsdesign i praktiken får du råden för hur du formar din trädgård på bästa sätt. Allt börjar med en önskelista och vad just du drömmer om. En romantisk, japansk, naturlig eller minimalistisk trädgård - det finns många stilar att välja mellan. Dessutom behöver du fundera över med vad du vill göra i den: skörda primörer, dofta på rosor eller lyssna på rogivande vatten?

Vi pratar ofta om trädgårdens olika rum och här får du veta hur du skapar dem: inner- och ytterväggar samt tak bestående av trädkronor eller kanske en pergola. Hur du väljer uteplats, trappor eller gångar med tanke på att de ska passa in i den omkringliggande miljön. Häckar, murar och entréer är andra delar som tas upp.

I boken har författarna samlat många års erfarenhet från reportageresor och möten med människor och deras trädgårdar. Boken passar såväl nybörjare som den som haft trädgård i många år och bara vill få lite nya perspektiv.

Läs mer

Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm

Trädgårdsdesign i praktiken

Om boken

Den svenska trädgården är fantastisk. Sverige har på ett par decennier omvandlats till ett föregångsland med fängslande skapelser i snart sagt varje hörn. Följ med Dan och Ann-Christin Rosenholm på en unik resa från Lapplands skogsland till Skånes slätter.

Påhittighet och förmåga att tänka i egna banor präglar dagens svenska trädgård. Under det senaste decenniet har författarna rest kors och tvärs mellan våra mest fascinerande privata trädgårdar, nyskapande, annorlunda och unika. Alla är de utformade av enskilda individer efter eget huvud, från de mest kända landskapsarkitekterna till idérika och kunniga autodidakter.

I Lappländska Vuollerim hittar man en lummig radhusträdgård med rent engelska kvaliteter. Utanför Härnösand finns Sveriges maffigaste uterum i ett växthus som tillhört en plantskola. Den allra mest blommiga trädgården hör hemma i Västerås, väl i klass med vilken Chelsea-täppa som helst. Ett blottlagt berg har fått en huvudroll på Lidingö, där också en liten trädgård har blivit stor. I Småland har den italienska renässansen slagit rot, liksom den vildvuxna ängen med tiotusentals påskliljor. Njut av dem alla och många fler därtill.

Författarna berättar inspirerat om hur denna prakt kommit till, hur människorna bakom tänkt och vad du kan lära dig av dem. Bilderna är, som man kan förvänta sig av en av Sveriges ledande trädgårdsfotografer, i en klass för sig.

Läs mer

Den svenska trädgården

Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm

Den svenska trädgården