Göran Gynne

Utforska författaren

Göran Gynne är före detta chefredaktör på Tidningen Vi och före detta ordförande i Taubesällskapet. I dag är han redaktör för sällskapets uppmärksammade årsskrift. Han har gjort många egna strövtåg i Evert Taubes Argentina och lett Tauberesor både dit och till Provence, Ligurien, Toscana, Rom och de svenska skärgårdarna.

Utgivning

Om boken

För ett sekel sedan kom Evert Taube för första gången till Argentina. I april 1910 steg han i land i Buenos Aires, driven av både pengabrist och äventyrslust. Han hade precis fyllt tjugo, och skulle bli kvar i fem år.

Den här perioden kom att betyda mycket för Evert Taubes personliga utveckling. Han tog verkligen chansen att lära sig. Runtom i Argentina arbetade han bland annat som illustratör, flasksköljare, mätningsman, kanalgrävare, förman, ridande ordonnans, spårvagnskonduktör och fruktodlare.
Lika mycket betydde de här åren för hans framtida karriär, som författare, konstnär och musikant. Ur sina minnen från Argentina öste han rikligt i över femtio år. Två romaner, ett femtiotal berättelser, mängder av teckningar och målningar och inte minst mer än trettio visor - allt detta inspirerades av hans tid i Sydamerika.

Följ med i Evert Taubes spår, från krogarna i Buenos Aires till Pampas gröna vidder, från Samborombón-bukten till Andernas sluttningar. Lär känna människorna han mötte, från den vackra Carmencita till trashanken Frisenfelt, från den bildade men törstige Vittorio Porrini d'Angelo till romanhjälten Don Diego Karlsson de la Rosa.

När du rider din hingst i en eldröd schal,
med bindeln kring ditt hår
och pistolen på ditt lår,
är du praktfull att skåda, o Rönnerdahl,
du furste av det väldiga Pampas.
Evert Taube


Läs mer

Göran Gynne

Du furste av det väldiga Pampas