Bosse Niklasson

Foto: Privat

Utforska författaren

Sedan 2008 är jag långseglare tillsammans med min hustru Heléne i vår segelbåt s/y seaQwest. Barnen har växt upp och står på egna ben så nu finns det tid & utrymme för andra intressen, bland annat att skriva och måla.
Vår resa har gått via Europas västkust ner till Kanarieöarna, med ett kort avstick in till Barcelona i Medelhavet, och vidare ner till Kap Verde och sedan Brasilien. Därifrån har vi seglat norrut längs östra Sydamerika, upp genom Karibien och befinner oss nu, våren 2011, utefter Nordamerikas ostkust.

Jag målar numera regelbundet, med sittbrunnen som ateljé, under de perioder båten ligger still. För ankar skapas det inspirerande tavlor med en personlig stil.
Att skriva är något jag börjat med på senare år och funnit alltmer nöje i och så fort inspirationen finns skriver jag om båtlivet och vår vardag ombord. Det har bland annat resulterat i en uppskattad blogg och ett antal artiklar i olika båttidningar.

Till vardags grillas det flitigt på seaQwest´s akterdäck. Grillandet har alltid varit ett intresse, vilket utvecklats och förfinats under seglingen då klimatet medgivit att grillen numera används flera gånger per vecka. Detta inspirerade förstås till att teckna ner mina erfarenheter från grillen.
Mer om mgj, artiklar, tavlor & långsegling hittar du på:
www.seaqwest.se.

Utgivning

Om boken

Att grilla är ett perfekt sätt att laga mat när du är ute med båten. Stå med utsikt över fjärden, känn dofterna sprida sig över däck och slipp kokkärl som behöver diskas ...

Men grillning till sjöss kräver också lite specialkunskap. Du vill ju inte elda upp båten eller riskera att middagen åker överbord om båten kränger till. Grilltips för båtfolk är full av råd och smarta lösningar kring vilken typ av grill du kan välja, hur du ska montera den och hur du hanterar rök, eld och andra problem som kan dyka upp.

Själva grillandet ska inte heller lämnas åt slumpen - i vilken ordning ska råvarorna läggas på, hur lång tid ska de grillas, hur regleras värmen och hur vet man när allting är klart? Här finns tabeller för grilltider och tips på hur du planerar grillningen så att allt är klart i rätt tid.
Dessutom innehåller Grilltips för båtfolk många enkla recept på marinader, grillrätter och såser som du säkert lyckas med:

Biff med fetaostsallad
Oxlé och getost med mango- & chilisås
Lövbiff- & baconspett med grönsaksspett
Biff i Bosses specialmarinad med potatishalvor
Helstekt fläskfilé och ostfyllda tortillas
Kycklingspett med gorgonzolasås och päronsallad
Parmalindad kycklingfilé med balsamicosås
Lax med mangosallad
Grillad sik med banan och romsås
Fisk i folie

Läs mer

Bosse Niklasson

Grilltips för båtfolk