Melinda Nadj Abonji

Foto: Gaëtan Bally

Utforska författaren

Melinda Nadj Abonji är född 1968 i Becsej i Vojvodina i norra Serbien, och bor numera i Schweiz. Hon är verksam som författare och musiker och samarbetar sedan 1998 med poeten och beatboxen Jurczok 1001. 

När duvor flyger är Melinda Nadj Abonjis andra roman och den första som har publicerats på svenska. Boken belönades med såväl det stora tyska bokpriset som det schweiziska 2010.

Utgivning

Om boken

Ildikos familj är från Ungern men har flyttat till Schweiz för att starta ett kafé. I sitt nya hemland har de klarat de schweiziska medborgarproven och deras kafé går över all förväntan. Allt ser bra ut när de en varm sommar åker till Serbien på semester för att hälsa på sin släkt.

Den unga Ildiko iakttar världen med skepsis och sätter ofta fingret på immigration och integration. Så i ett slag förändras allt. Jugoslavienkriget bryter ut och livet i det autonoma Vojvodina färgas återigen av konflikter och krig. Ildikos familj får nu ännu en gång se sitt hemland försvinna, den här gången i landets blodigaste konflikt någonsin.

Melinda Nadj Abonji skildrar i sin uppmärksammade roman ett liv mellan två världar. Berättelsens säregna språkrytm, musikalitet och drabbande ämne gjorde att hon belönades med det oerhört prestigefulla Deutscher Buchpreis för årets bästa tyskspråkiga roman. Det var första gången priset gick till en författare som inte har tyska som modersmål.

Läs mer

Melinda Nadj Abonji

När duvor flyger