Emir Kusturica

Utforska författaren

Émir Kusturica, född i Sarajevo 1954, är en av världens mest hyllade filmregissörer. Med filmer som Zigenarnas tid (1989), Arizona Dream (1993), Underground (1995) och Svart katt, vit katt (1998) har han skrivit in sig i filmhistorien. Hans kommande film (2012) går under namnet Cold Water och utspelar sig i Jerusalem och Ramallah på Västbanken.

Utgivning

Om boken

Émir Kusturica, född i Sarajevo 1954, är en av världens mest hyllade filmregissörer. Med filmer som Zigenarnas tid (1988), Arizona Dream (1993), Underground (1995) och Svart katt, vit katt (1998) har han skrivit in sig i filmhistorien. Hans kommande film (2012) går under namnet Cold Water och utspelar sig i Jerusalem och Ramallah på Västbanken. Kusturicas självbiografi är lika händelserik och brokig som hans filmer.

Liksom sin favoritförfattare Anton Tjechov befolkar Kusturica sin bokvärld med personligheter av skilda slag: såväl ordinära människor som internationella celebriteter som Johnny Depp eller politiska mörkermän som Slobodan Milosevic .
Framställningen är vackert visuell i sina olika scener och dialogen sannfärdig. Läsaren upptäcker här en verklig författare, en djupsinnig fritänkare vars skarpa iakttagelser inte bara ger en unik inblick i författarens eget liv utan också en vy över hans tid. "Var finns jag i denna historia?" är den gåta han säger sig vilja lösa. Lyckas han? Det är upp till läsaren att bedöma.

I dag bor Kusturica i sin egen stad, Küstendorf, på en kulle belägen på gränsen mellan Bosnien och Serbien. Det är en gammaldags by med ett hundratal trähus, biografer och en teater. I denna lilla stad driver han sin kulturella experimentverkstad och gör revolt mot "Coca-cola-kulturen", som han kallar den. Där försöker han utveckla ett modellsamhälle och agerar själv diktator, om än en mild sådan, som han beskriver sig själv. Han kallar sig dock "internationalist" snarare än någonting annat. Globaliseringen avskyr han.
Kusturica är en av fem regissörer som erövrat Guldpalmen i Cannes två gånger, 1988 och 1995.
Sedan början av 1980-talet har han också rockbandet No Smoking Orchestra som rönt stora framgångar under bejublade framträdanden.

"Mitt syfte är att göra film som gör dig varm. Hetta upp dig. Dagens rationella värld har blivit en plats där det enda som är bra är det som är "coolt". Vill du klippa en film som följer modernitetens puls eller rytmen av ditt eget hjärtas slag?"

Läs mer

Emir Kusturica

Döden är ett obekräftat rykte