Niklas Ekstedt

Foto: Heléne Sjöström

Utforska författaren

Efter praktik hos flera framstående kockar som Charlie Trotter, Heston Blumenthal och Ferran Adrià startade Niklas Ekstedt år 2000, endast 21 år gammal, Restaurang Niklas i Helsingborg. Restaurangen utsågs 2001 till årets affärskrog av Dagens Industri och hade länge en topplacering i tidningen Gourmets lista över Sveriges bästa restauranger.
Från 2003 drev Niklas även havskrogen Niklas Viken i kustsamhället Viken norr om Helsingborg och under 2007 hotell Kattegatt i Torekov.
Hösten 2007 öppnade Niklas den framgångsrika krogen 1900 med bakfickan Kåken på Regeringsgatan 66 i Stockholm. I och med flytten stängdes restaurangerna i Skåne.

Niklas är sedan 2005 programledare i tv för Niklas Mat och sedan 2008 programledare för barnprogrammet Överraskningen.
Niklas har tidigare gett ut tre kokböcker, Niklas kokbok (2004), Niklas mitt i veckan (2006) och Niklas smaker (2008).

Priser och utmärkelser:

Vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin À la carte - ”Best Chef Books” för Niklas husmansklassiker med motiveringen:
"Den som älskar husmanskost har här en bok där Niklas Ekstedt hängivet beskriver rätter som kåldolmar, kalops och pepparrotskött samt klassiska fisk- och efterrätter."

 

Utgivning

Om boken

Från "fine-dining" till robust husman. Vem kan laga detta bättre än Mat-Niklas? Här står de goda råvarorna i centrum, den vällagade maten puttrar i grytorna och pryder tallrikarna. Välkommen till Niklas favoriter!

"Jag har alltid varit väldigt intresserad av mat och med familj både i Skåne och i Jämtland var intresset extra stort för svensk mat och svenska råvaror. Jag föddes 1978 i Järpen, en by i Jämtland cirka 2 mil från Åre, och började redan tidigt svansa runt i köket.
Passionen för mat växte och 1994 började jag på restaurangskolan i Åre.
Efter sex år och flera egna restauranger i Skåne bestämde jag mig för att flytta till Stockholm. Dels för att komma närmare en större publik, men också för att jag ville ha miljöombyte.
Här har jag öppnat min tredje krog 1900; en kärleksförklaring till det jag älskar mest - svenska råvaror.
Förutom att driva restaurang har jag även, sedan 2005, mitt eget tv-program Niklas Mat i SVT. Här får jag chansen att dela med mig av mina mat- och smakupplevelser och förhoppningsvis lyckas jag inspirera tittarna till att våga prova, våga smaka och våga laga."
Niklas Ekstedt

Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin À la carte - "Best Chef Books" med motiveringen: "Den som älskar husmanskost har här en bok där Niklas Ekstedt hängivet beskriver rätter som kåldolmar, kalops och pepparrotskött samt klassiska fisk- och efterrätter."Läs mer

Niklas Ekstedt

Niklas husmansklassiker