Magnus Hedman

Foto: Rickard Eriksson

Utforska författaren

Magnus Hedman blev svensk mästare 1992 i AIK, sedermera professionell i Coventry City FC, Celtic FC, samt under en kortare period i Ancona Calcio. Han spelade i det svenska fotbollslandslaget mellan 1997 och 2002 som förstemålvakt.

Hedman har även varit expertkommentator på TV4. I november 2006 tog han ett tag ner skorna från hyllan och blev fjärdemålvakt i storklubben Chelsea FC. Efter säsongen återtog han jobbet som expert på TV4.

I slutet av juni 2009 åtalades Hedman för dopingbrott och fick sluta på TV4. Fram till 2006 var han gift med Magdalena Graaf. De har två barn tillsammans.

Utgivning

Om boken

Magnus Hedman var en av Sveriges mest framgångsrika och populära fotbollsspelare genom tiderna. När ljuset släcks är hans memoarer - en ärlig, rak och naken berättelse om hur man går från att ha allt - familj, status, arbete och pengar - till att förlora allt.

Nyårsdagen 2011. Magnus Hedman vaknar ensam på en soffa i en kompis lägenhet vid Hornstull. Bakfull och fortfarande iklädd smoking. Minnena från gårdagens fest hopar sig i huvudet. Återigen lite för full på krogen. Ett onödigt tjafs i garderoben. Som självklart nu slås upp på löpsedlarna som ett bittert fylleslagsmål. En kall hand kramar hans inälvor. Magnus kippar efter andan. Det här är inte jag, tänker han. "Inte det här." De senaste årens personliga katastrofer har förflyttat honom till en plats där han inte känner igen sig. Han ser sig i spegeln och allt stämmer - utom uttrycket i ögonen.

Och han inser att den här baksmällan inte går att bota med några glas cola. Här krävs det mycket, mycket mer.

Nyårsdagen 2011 blir vändpunkten i Magnus Hedmans vuxna liv. Härifrån går han tillbaka i tiden, till barndomen i en tuff Stockholmsförort och den målmedvetna träningen från fyraårsåldern via hans stjärnstatus som en av Sveriges främsta fotbollsmålvakter, till hur han nu bygger en ny karriär och lägger skandaler och förtärande självförakt bakom sig.

När ljuset släcks handlar om kontrasterna och erfarenheterna i Magnus liv. Där finns höjdpunkter, som under fotbollskarriären då Magnus var internationell stjärna och idol i en av världens största och därmed mest konkurrensutsatta idrotter eller då han blev pappa till sina två söner. Där finns också lågvattenmärkena som att schavottera i media som knarkmissbrukare, som dömd för brott mot sexköpslagen och som bråkstake på krogen.

Läs mer

Magnus Hedman, Gunnar von Sydow

När ljuset släcks