Mats Bäcker

Utforska författaren

Redan 1977 tog fotografen Mats Bäcker sin berömda svartvita bild av Iggy Pop. Bilden av punklegendaren som gör fingret åt publiken har sålts på auktion för rekordsummor och fått ikonstatus.
Detta frusna ögonblick på Dad's Dancehall i Köpenhamn är en stark symbol för en ny tid och för en ny våg av rockband. 

För Mats Bäcker blev bilden startskottet på en framgångsrik karriär som en av Sveriges mest stilbildande rockfotografer. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet skildrade han rock- och punkstjärnor i intima porträtt, backstage och på scenframträdanden.
Mats Bäcker har idag lämnat rockmusiken bakom sig. Men han har hållit sig kvar framför scenen och anses idag vara en av Sveriges främsta fotografer inom klassisk scenkonst, som dans och opera. Hans fotografier har genom åren visats på ett stort antal utställningar.

Utgivning

Om boken

Redan 1977 tog fotografen Mats Bäcker sin berömda svartvita bild av Iggy Pop. Bilden av punklegendaren som gör fingret åt publiken har sålts på auktion för rekordsummor och fått ikonstatus. Detta frusna ögonblick på Dad´s Dancehall i Köpenhamn är en stark symbol för en ny tid och för en ny våg av rockband.

För Mats Bäcker blev bilden startskottet på en framgångsrik karriär som en av Sveriges mest stilbildande rockfotografer. Under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet skildrade han rock- och punkstjärnor i intima porträtt, backstage och på scenframträdanden.
Listan över Mats Bäckers möten med svenska och internationella stjärnor är lång: U2, Rolling Stones, The Clash, Joakim Thåström, Plura, Ulf Lundell, ABBA, Eva Dahlgren, David Bowie, Tina Turner och Grace Jones bara för att nämna några. Han stod mitt upp i den nya våg av musik som sköljde fram i början av 1980-talet: Garbochock, Pink Champagne, Problem, Commando M Pigg, Kai Martin & Stick! och Lolita Pop är bara några av de många band han fotograferat.
Många av bokens foton har tidigare publicerats i den inflytelserika musiktidskriften Schlager, där Mats Bäcker under flera år arbetade som fotograf.

Raw Power är en exklusiv coffee table bok som bjuder på stjärnglansiga rockfoton av högsta kvalitet. Men också på fotografens personliga anekdoter från sina möten med rockens stora. Det här är en tidsresa, till en epok då rå attityd och mäktig kraft pulserade från såväl små klubbscener som stora arenor. Boken är en guldgruva för musikintresserade och fans, men också ett viktigt kulturhistoriskt dokument om några av modern rockmusiks föregångare och förebilder.

Mats Bäcker har idag lämnat rockmusiken bakom sig. Men han har hållit sig kvar framför scenen och anses idag vara en av Sveriges främsta fotografer inom klassisk scenkonst, som dans och opera. Hans fotografier har genom åren visats på ett stort antal utställningar.

Läs mer

Mats Bäcker

Raw Power