Erika Fatland

Foto: Sturlason

Utforska författaren

Erika Fatland, född 1983, är norsk författare och socialantropolog. Hon har studerat i Lyon, Helsingfors, Köpenhamn och vid Oslo universitet, där hon tog sin mastersexamen i socialantropologi 2008.

Fältarbetet för hennes avhandling utfördes i Beslan i norra Kaukasus, där hon bodde under en längre period under 2007, för att intervjua de drabbade familjerna, lärare och myndighetspersoner om konsekvenserna av terrorattentatet tre år tidigare, i september 2004.
Det samlade materialet ligger till grund för Änglastaden som, när den utkom i Norge 2011, lovordades av kritikerna och nominerades till Bragepriset.

Fatland har bott utomlands och har gjort omfattande resor. Förutom engelska behärskar hon även franska, ryska, tyska, italienska och spanska - och ett par språk till. Hon har arbetat som frilansjournalist för ett antal norska tidningar. Erika Fatland är för närvarande bosatt i Oslo och en av de författare som tilldelats de norska fackbokförfattarnas stipendium för att skriva om massakern på Utøya.

Utgivning

Om boken

"Man läser andlös och förfärad. Detta är inte bara en norsk historia, den kunde lika gärna vara tysk eller amerikansk. Erika Fatland har skrivit en gripande och nödvändig berättelse om den ondska som oväntat kan slå till överallt." Carsten Jensen

Den 22 juli 2011 skakades Norge av den värsta tragedin sedan andra världskriget, när Anders Behring Breivik lät detonera bomben i Oslo och mejade ner ungdomar på Utøya.

De som drabbades av terrorn kom från hela det geografiskt vidsträckta landet, där avståndet från människa till människa är kort.

Erika Fatland, vars egen familj också drabbades, har rest i dessa sorgmärkta trakter, men också utanför landets gränser, på jakt efter svar. Hon besöker de som överlevde eller blev kvar, i hem där sorgen ännu sitter kvar i den tomma stolen vid middagsbordet och saknaden befolkar de tysta rummen. Men hon följer också spåren efter en vilsen ensamvarg, som funnit sitt hem i extremismen.

Läs mer

Erika Fatland

Året utan sommar

Om boken

I september 2004 följde en hel värld skolmassakern i Beslan i norra Kaukasus. 186 barn och 147 vuxna miste livet i en av historiens brutalaste terroraktioner.

Men vad hände efter det att världspressen vänt intresset åt annat håll och kamerorna stängts av? Hur var det möjligt att leva vidare i denna småstad, som varit en sömnig och fridfull plats i en orolig del av Ryssland? Vad hände under dessa tre dramatiska dagar? Vilka var terroristerna? Vad var deras mål? Vilken roll spelade den hemliga ryska säkerhetstjänsten vid den tragiska utgången av händelseförloppet, och varför har de som öppet kritiserat den ryska regeringens handlande blivit hotade och även mördade?

Erika Fatlands undersökning delar sig i två spår: å ena sidan ett djupt berörande porträtt av de efterlevandes ramponerade liv, å andra sidan ett analytiskt och precist detektivarbete som följer de många gömda ledtrådarna i den tragiska terrorattackens efterspel. Dessutom berättar boken om Kaukasus dramatiska historia och ger en unik bild av de stormar som skakat denna okända del av Ryssland.

Änglastaden är den mest omsorgsfulla och utförliga beskrivningen av terrorhandlingen i Beslan hittills. Boken nominerades till Bragepriset 2011.

Läs mer

Änglastaden

Erika Fatland

Änglastaden