Hunter Davies

Utforska författaren

Hunter Davies är författare till ett fyrtiotal böcker, såväl romaner och barnlitteratur som böcker om resor, socialhistoria och sport. Han har också skrivit biografier över bland andra Wordsworth, Columbus, R.L. Stevenson, Beatrix Potter och den enda auktoriserade biografin över The Beatles. Som journalist är han mångårig medarbetare i Punch och The Guardian. För närvarande skriver han om fotboll i New Statesman och om pengar i Sunday Times.

Utgivning

Om boken

Utgivningen av John Lennons brev är en unik publicistisk händelse. Yoko Ono, som inte äger alla breven men väl upphovsrätten, har gett sitt tillstånd att publicera närmare 300 texter. Det rör sig om en fascinerande samling brev, vykort, arga lappar, listor och mycket mer. Allt sammantaget fogas fler pusselbitar till bilden av legenden Lennon. För urval och kommentar står Beatlesbiografen Hunter Davies, som kände John Lennon väl.

Bläck och penna var Lennons instrument likväl som gitarren och rösten. John skrev brev och vykort hela sitt liv: till vännerna, familjen, främlingar, dagstidningar, organisationer, advokater och tvättinrättningar. För det mesta skrev han roligt, informativt, propagerande, klokt, galet, poetiskt, plågat och ibland förkrossande.

Alla dessa brev, vykort, tankar och texter fanns hos samlare, handlare eller i privatpersoners bankfack. Det var ett enormt detektivarbete Hunter Davies ställdes inför när han satte igång med insamlandet. Likafullt som publiceringen av texterna är en publicistisk händelse så är Davies arbete en stor bedrift. Han har organiserat texterna kronologiskt för att bygga upp en biografisk berättelse som speglar Lennons liv. John Lennons brev ger unikt tillträde till tankevärlden hos en av vår tids största personligheter.

Hösten 2012 är det 50 år sedan Beatles spelade in sin första egna skiva: en singel med A-sidan "Love Me Do" och B-sidan P.S. I Love You! John Lennons brev släpps samtidigt runt om i världen i samband med 50-årsjubileet.

Läs mer

Hunter Davies, John Lennon

John Lennons brev