Öyvind Bordal

Utforska författaren

Öyvind Bordal har en bakgrund som kappseglare och senare journalist, författare och fotograf med inriktning på segling.

 

Utgivning

Om boken

En vältrimmad segelbåt seglar inte bara fortare - den kränger mindre och är bekvämare och bättre balanserad. Slitage och belastning reduceras dessutom så att livslängden på dyr utrustning förlängs. Samtidigt minskar risken för skador eller rigghaveri.

Författarna bakom Norstedts stora bok om segling, de erfarna seglarna Öyvind Bordal (text) och Magne Klann(foto), förmedlar grundlig kunskap om dagens riggtyper med hjälp av korta precisa texter, foto och modern grafisk design. Här har de samlat och tillgängliggjort en enorm erfarenhet av dagens riggtyper, bland annat med hjälp av professionella riggmakare och internationellt kända toppseglare. Förhållandevis komplicerad kunskap om hur man trimmar segel och rigg och hur segel bör sättas i alla tänkbara förhållanden förklaras med hjälp av modern grafisk design och pedagogiska texter. Allmänna segel- och riggtyper behandlas grundligt så att även erfarna seglare kan utveckla sin kompetens.

Handboken är tänkt att bli del av alla seglares grundutrustning: texterna är korta och precisa, foto och illustration instruktiva och av bästa kvalitet.

Läs mer

Öyvind Bordal, Magne Klann

Trimma rigg och segel

Om boken

Segling har blivit enklare och mer tillgängligt än någonsin tidigare. Det vimlar av bra begagnade båtar på marknaden som man alls inte behöver vara miljonär för att köpa och voilà så har man en fritidssysselsättning och semesteraktivitet som hela familjen kan delta i.

Utvecklingen av elektronik, segel och säkerhetsutrustning ökar tillgängligheten ytterligare. Ambitionen bakom Norstedts stora bok om segling är att öppna upp sporten för nya seglare och att göra det roligare för dem som redan är seglare. Att utvecklas som seglare ökar både seglingsglädjen och säkerheten ombord.

På grund av det rikliga materialet har författarna i varje kapitel avskiljt det grundläggande från det lite mer krävande, det som vänder sig till erfarna seglare och kappseglare. Innehållet sträcker sig allt från grundläggande begrepp som navigation och manövrering av båt till segel- och riggtrim och segling i hårt väder. En egen sektion om jollesegling, både för nybörjare och rutinerade seglare, samt djupgående om kappsegling, även för erfarna kappseglare.

Kan du det som står i denna bok har du kommit långt både som semesterseglare och som kappseglare. En bok att växa med och som fortsätter att utveckla läsaren som seglare en lång tid framöver.

De norska upphovsmännen har båda bakgrund som kappseglare och senare journalister, författare och fotografer med inriktning på segling.




Läs mer

Norstedts stora bok om segling

Öyvind Bordal, Magne Klann

Norstedts stora bok om segling