Tony Flygare

Foto: Eva Lindblad

Utforska författaren

Tony Flygare, född 1981, är en svensk fotbollsspelare som under höjdpunkten av sin karriär ansågs mer lovande än den jämnårige lagkamraten Zlatan Ibrahimovic. Tony Flygare är, liksom Zlatan, andra generationens invandrare från Balkanområdet. Han bor fortfarande i Malmö, där han idag jobbar som elevassistent på en skola.

Utgivning

Om boken

"Hur känns det att ha spelat ihop med en sån stor spelare som Tony Flygare?" Orden kommer från en liten Malmökille som fått möjlighet att ställa en fråga till Zlatan Ibrahimovic efter en match hemma i Sverige.

I sin självbiografi berättar Zlatans barndomsvän Tony Flygare historien om deras gemensamma barndom, om drömmarna och den tidiga strävan att bli fotbollsproffs.

De båda Malmögrabbarna skulle komma att följas åt genom åren och tillhöra toppeliten i svensk ungdomsfotboll. Tony var under de här åren allmänt ansedd som Sveriges största fotbollstalang och vägen låg öppen mot ett proffskontrakt.

Idag är rollerna sedan länge ombytta. En ödesmättad straffspark som den 18-årige Tony slog skickade Malmö FF ut ur Allsvenskan för första gången sedan 1937. Den katastrofala straffmissen, som även Zlatan skildrar i sin bok, skulle bli vändpunkten.

Det här är den dramatiska berättelsen om Tonys livsöde och hur han har lärt sig att leva med förlusten och den stora besvikelsen. Men det är också en barndomsskildring som ger myten om vår tids störste fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic, en ny dimension.

Läs mer

Tony Flygare, Daniel Nilsson-Padilla

En gång var jag större än Zlatan