Annika Christensen

Foto: Görgen Persson

Utforska författaren

Annika Christensen jobbar som frilansfotograf med inriktning på trädgård och medverkar med sina mycket uppskattade dagbokssidor i varje nummer av Allt om trädgård. Hon bloggar om trädgård på Naturliga Ting, och har tidigare givit ut böckerna En lisa för själen och Den lilla gröna (Ica bokförlag).

Utgivning

Om boken

Att odla i kruka är det perfekta alternativet för den som vill inreda med blommor och grönt men saknar markyta. Året runt kan krukor fyllda med blommor, örter och andra växter försköna tillvaron på trappan, balkongen och terrassen. Även för trädgårdsägaren kan härliga krukor komplettera rabatter och grönsaksland.

Vårlökar som snödroppar och pärlhyacint i en kruka skyndar på våren och på hösten är växterna i krukorna det sista som vissnar ner. Med inspirerande bilder på planteringar i krukor visar boken upp mängder av idéer och möjligheter för varje årstid. Här finns frosttåliga penséer och violer för vårplanteringen, tips om hur man färgkombinerar sommarens sprudlande blommor och håller odlingsglädjen levande under vintern.

Texten fungerar som i en kokbok, beskriver hur man ska göra för att lyckas och ger recepten för olika kombinationer.

Trädgård i kruka innehåller också tips om vilka vår- och höstväxter som tål lite frost och hur länge de håller i krukan. Vi får också planterings- och skötselråd, tips på riktigt långblommande växter och mindre kända sommarblommor. Olika form- och färgkombinationer presenteras och förslag till olika sorters krukor, allt från handgjorda terrakottakrukor till loppisfynd och roliga burkar. Vi får också veta hur vi ska vinterförvara växterna i frosttåliga krukor.

Några exempel ur innehållet:

Snabba på våren med lök i kruka
Kvistar och andra komplement
Sommarkrukor
Möblera med krukor
Höstkrukor vilka växter klarar frosten?
Vinterkrukor när snön kommer

Läs mer

Ulrica Otterling, Annika Christensen

Trädgård i kruka