Madeleine Söder

Foto: Martin Nordström

Utforska författaren

Fröet till Var kommer maten ifrån? såddes när jag pratade med Aron, då 8 år, om varför det brukar finnas speciella barnmenyer. Det som erbjuds på barnmenyn är pannkakor eller köttbullar. Inget ont i det, men som Aron uttryckte sig: "Jag tycker det mesta är gott och det är kul att testa nya saker!" Det var sommar och vi befann oss på landet och hade precis varit ute och plockat svamp och hittat en skattgömma av kantareller, så vi gjorde kantarellstuvning som vi lade på smörstekt nybakat bröd och fotograferade.

Jag har arbetat som frilansfotograf sedan jag gick ut Högskolan för fotografi och film 1993. Uppdragen har varit reklam, mode och de senaste åren framförallt redaktionella uppdrag med inriktning på inredning, mat samt porträtt och egna projekt. Aron har jag känt så länge han har funnits, och vi är båda oerhört nyfikna och matglada esteter.

Vårt gemensamma projekt började som en kokbok, men efterhand blev frågorna fler. Vi pratade om matens ursprung och hamnade ofta kring samtal om ekologi och om ekosystem, i stort och smått. Vi diskuterade djurhållning, även inom den konventionella storindustrin, vilket inte är det lättaste att prata om. Det fick oss att fundera på om det är möjligt att ta reda på var maten kommer ifrån och hur den är producerad. Och om vi som konsumenter har någon möjlighet och makt att påverka.

Det har varit fantastiskt fint att träffa personerna som vi besöker i boken. Alla har varit inspirerande och delat med sig av sin erfarenhet och sitt engagemang för den verksamhet de håller på med. Gemensamt har varit att de vill ha kontroll över hela sin produktion från ax till limpa, och att de värnar om att den vägen blir så bra som möjligt ur ett ekologiskt perspektiv. Att de värnar om att djuren har det bra. Det är spännande att se att det bildas kluster och föreningar dem emellan så att det blir lättare för oss konsumenter att få tag på deras produkter.

Boken vänder sig till familjer med barn i förskoleålder och uppåt. Den nosar på frågorna vi haft under resans gång. Förhoppningsvis öppnar boken upp för fler frågor som kan hjälpa oss att prata om och förstå vår samtid, och ger oss hopp om att vi kan påverka. Ett viktigt budskap är att det är kul med mat. Det hoppas jag och Aron att denna bok ska bidra till.