Kobo Abe

Foto: Japan UNI Agency

Utforska författaren

Kobo Abe (1924–1993) räknas av många som en av Japans stora modernister, uttryckligen inspirerad av Kafka och Edgar Allan Poe. Han växte upp i Manchuriet men återvände 1941 till Japan där han utbildade sig till läkare. Hans stora internationella genombrott kom med romanen Kvinnan i sanden 1962. I flera år var han favorit till Nobelpriset och när landsmannen Kenzaburo Oe fick priset hyllade han Abe som sin generations stora japanske författare.

Utgivning

Om boken

En insektssamlare försvinner spårlöst och dödförklaras sju år senare. I själva verket lever han fortfarande i en liten by vid havet. Folket som bor där för en desperat kamp för överlevnad och håller insektssamlaren fången i en sandgrop tillsammans med en kvinna. Varje dag tvingas de skyffla undan sand för att skydda byn från att dränkas - och hela tiden när mannen en dröm om att en dag kunna fly.

Kobo Abes modernistiska mästerverk är en tydlig föregångare till Haruki Murakami och hans blandning av surrealism och realism. Nu presenteras Kvinnan i sanden i Norstedts klassikerserie med ett nyskrivet förord av Inger Edelfeldt.

"Nu när jag fått Nobelpriset hoppas jag att åter få fler läsare. Det är mycket värdefullt för mig, även om jag menar att det skulle ha mottagits av Kobo Abe." Kenzaburo Oe

Läs mer

Kobo Abe

Kvinnan i sanden