Mohamedou Ould Slahi

Utforska författaren

Mohamedou Ould Slahi är född i Mauretanien. Han lämnade landet vid arton års ålder då han fått ett stipendium för att studera i Tyskland. I början av 1990 avbröt han sina studier och for till Afghanistan för att ansluta sig till al-Qaidaförbanden och (med USA:s goda minne) strida mot den sovjetstödda regeringen i Kabul. Han återvände till Tyskland 1992 och avslutade sin ingenjörsutbildning. På de mauretanska myndigheternas begäran anmälde han sig frivilligt till dessa i november 2001. På direktiv från USA:s regering utlämnades han till Jordanien, därefter till Afghanistan och till sist Guantánamo. Han har suttit fängslad på Guantánamo sedan 2002. USA:s regering har aldrig åtalat honom för något brott.

Utgivning

Om boken

Sedan 2002 har Mohamedou Ould Slahi suttit fängslad i interneringslägret i Guantánamobukten, Kuba. Under alla dessa år har USA varken anklagat eller åtalat honom för något brott.

Efter tre år i fångenskap började han skriva dagbok. Dagboken, som nu sensationellt kan publiceras, är inte bara en levande skildring av ett justitiemord utan en djupt personlig självbiografi - skrämmande, galghumoristisk och förvånansvärt godmodig.

Guantánamo - En dagbok är ett historiskt dokument av oskattbart värde.

"En bild av helvetet, bortom Orwell, bortom Kafka: en ständigt pågående tortyr, påbjuden av häxdoktorerna i Washington." John le Carré

Läs mer

Mohamedou Ould Slahi, Larry Siems

Guantánamo - En dagbok