Kristin Johansson

Foto: Michael Krantz

Utforska författaren

Kristin Johansson är kostekonom och receptmakare och har skapat recepten i boken Från skott till stek (2015). Hon bor i Göteborg med man och två barn.

Utgivning

Om boken

Många av oss står vid det vegetariska vägskälet just nu, efter rapport efter rapport om hur den ökade köttkonsumtionen påverkar vår hälsa och vår miljö. Vi vill få in fler gröna alternativ och måltider i vår vardag, och få våra barn att följa med på tåget. Men vi vet inte hur.

Entré: Nyfiken grön! Skribenten Cecilia Blankens och kostekonomen Kristin Johansson, själva allätare med längtan efter ett grönare liv, tar oss här med på en utforskande och tillåtande resa in i den vegetariska världen, mot nya vardagsfavoriter, festliga kalasmåltider och snabba snacks som förenklar familjelivet!

Förutom ett 60-tal oemotståndliga recept kommer här också svaren på frågor som alla nyfikna prova på-vegetarianer ställer sig: Hur får jag i mig tillräckligt med protein? Går det att laga vegomat som köttvana barn gillar? Hur får man till konsistens och smaksättning i det vegetariska köket?

Men här hittas också inspirerande läsning mellan fakta och recept: personliga och resonerande texter, supersmarta tips och nedslag i småbarnstillvaron på väg mot en grönare vardag.

Läs mer

Kristin Johansson, Cecilia Blankens

Nyfiken grön

Om boken

Att äta mer vegetariskt har vi lärt oss är bra för både hälsan, plånboken och miljön. Men hur får vi det att bli verklighet i vardagen? Med Nyfiken grön (2016) skapade Cecilia Blankens och Kristin Johansson sin egen moderna och lättsamma version av det vegetariska livet.

I denna uppföljare bjuder de på fler recept som imponerar på såväl den inbitne köttätaren som på barnen som fortfarande är skeptiskt inställda till det där med kikärter och grönkål. Författarna vill med enkla, smarta rätter visa att det inte är svårt att laga god vegomat.

Ett huvudfokus i boken är att använda och återanvända rester på ett smart sätt, för att spara både miljö, tid och pengar. Det spelar ju ingen roll hur bra mat vi väljer att laga om vi ändå slänger hälften! På så sätt kan en vardagsmiddag gå igen till en ny rätt nästa dag och rester från grillen förvandlas till en ljuvlig bakispizza. Med olika sides, inläggningar och röror skapas genvägar till att enkelt sätta ny smak på maten.

Bli inspirerad att våga smaka på maten och att laga mat även utan recept. Sällan har det varit så lätt och inspirerande att äta grön och klimatsmart mat!

Läs mer

Nyfiken grönare

Kristin Johansson, Cecilia Blankens

Nyfiken grönare

Om boken

Den nyfikne jägaren och Happy Hunting-författaren Fredrik Lundberg återvänder till skogen. Den här gången är han på jakt efter vad som händer när man fällt djuret. Med sin unika, lättsamma ton tar han sig an frågor som: hur tar man hand om djuret? Hur förvarar man det? Hur styckar man det? Och, vad kan man laga?

I cirka 50 recept av Kristin Johansson lär vi oss laga vilt på helt nya sätt. Med råvaran i centrum lyckas hon skapa rätter som tar vara på köttet på bästa sätt, och som samtidigt tilltalar både viltälskaren och den som aldrig lagat vilt förut. Här hittar du moderna och nyskapande recept för hela familjen, liksom en och annan klassiker i ny skepnad.

Fredrik Lundberg har också intervjuat några av de kända kockarna i Kockjaktlaget om vilt, bland andra Danyel Couet och Filip Fastén.

Följ med ut i skogen och lära dig mer om dess råvaror, dofter och smaker. När du väl är där kommer du inte vilja lämna den.

Läs mer

Från skott till stek

Kristin Johansson, Fredrik Lundberg

Från skott till stek