Jean-Paul Didierlaurent

Foto: Gwendolyne Delisle

Utforska författaren

Jean-Paul Didierlaurent inledde sin författarbana med att skriva noveller. 2012 kom hans romandebut Mannen som läste högt på 06.27-tåget som såldes till tjugotalet länder innan den ens kommit ut i Frankrike 2014. I april 2017 kommer romanen Resten av livet. Didierlaurent har vunnit Prix Hemingway för bästa novell två gånger, 2010 och 2012. Han är bosatt i Vogeserna i östra Frankrike.

Utgivning

Om boken

Manelle jobbar i hemtjänsten och tar sitt yrke och sina åldringar på största allvar. Hon älskar att gå och handla mat med Madeleine Collot och att spela Alfapet med den fuskande Ghislaine de Montfaucon! Men favoriten heter Samuel Dinsky, den gamle mannen som kan baka gudomligt goda Schwarzwaldtårtor.

Ambroise lever ett väldigt annorlunda liv. Såsom kroppskonservator ser han till att göra döden mer presentabel för de närmast sörjande. Han älskar också sitt yrke även om det medför vissa problem i kontakterna med det motsatta könet. Dessutom har yrkesvalet gjort hans far, den kände professorn Henri Larnier, nobelpristagare i medicin 2005, mycket besviken. Något som lett till en brytning mellan far och son.

Manelles och Ambroises vägar korsas när Samuel Dinsky beslutat sig för att begå ett assisterat självmord på en klinik i Schweiz och ber Ambroise köra honom till Genève. Vad ingen av dem vet är att Manelle förföljer dem, fast besluten att hindra Samuel från att begå ett fatalt misstag.

En mot alla odds munter fabel om åldrandet, sjukdomar och döden av författaren till Mannen som läste högt på 06.27-tåget som får oss att dra på smilbanden.

Läs mer

Jean-Paul Didierlaurent

Resten av livet

Om boken

Guylain Vignolles är en man som inte gör något väsen av sig direkt. 36 år gammal sammanbor han med sin guldfisk Rouget de Lisle, döpt efter sin namne, kompositören till Marseljäsen. Dagarna tillbringar Guylain vid den stora papperskrossen på en återvinningsstation för makulerade böcker och enda ljuspunkten i hans monotona tillvaro är morgonens tågresa in till jobbet då Guylain läser högt för sina medresenärer ur boksidor som han räddat ur papperskrossens käftar.

Varje torsdagkväll ringer Guylain hem till sin stolta mor och berättar om sitt arbete i bokbranschen. Hon tror nämligen att sonen är fin förläggare på ett stort bokförlag i Paris och Guylain låter henne leva i den villfarelsen. Men så en dag förvandlas Guylains trista liv och får ett rosenrött skimmer över sig. I pendeltågsvagnen hittar han en USB-sticka där en viss Julie har samlat sina dagboksanteckningar. Som genom ett trollslag drabbas Guylain av blind kärlek till den förmodat vackra Julie, vars dagbok han mer eller mindre lär sig utantill, och han beslutar sig för att leta upp henne. Problemet är att han vet tre saker om Julie: att hon är toalettvakt på ett stort köpcentrum i Paristrakten, men inte vilket, att hon heter Julie och att toaletten där hon sitter och skriver sin dagbok har 14 717 vita kakelplattor, eftersom Julie varje vårdagjämning räknar dem i hopp om att ett mirakel ska inträffa...

Mannen som läste högt på 6.27-tåget är en modern, poetisk och satirisk fabel om vårt behov av bokläsning, vår kärlek till litteraturen och om böckernas plats i vår ekonomiskt styrda och hårt rationaliserade värld.

Läs mer

Mannen som läste högt på 06.27-tåget

Jean-Paul Didierlaurent

Mannen som läste högt på 06.27-tåget

Nyheter

19 november 2018

Vinn månadens pocketnyheter!

Nyheter