Tommi Kinnunen och Katja Petrowskaja nominerade till Europese Literaturprijs 2016

Foto: © WSOY / Jussi Vierimaa och Heike Steinweg

Datum

9 Juni 2016

Foto

© WSOY / Jussi Vierimaa och Heike Steinweg

Tommi Kinnunens Där vägarna möts och Katja Petrowskajas Esther kanske är nominerade till det holländska litteraturpriset Europese Literaturprijs 2016.


Foton: © WSOY / Jussi Vierimaa och Heike Steinweg

Tommi Kinnunen är född 1973 i nordöstra Finland och bor för närvarande i Åbo. Där vägarna möts är hans kritikerrosade debutroman. Boken blev en stor försäljningsframgång och har översatts till flera språk. Hans andra roman Ljuset bakom ögonen (Lopotti) ges ut på svenska 2017. Den holländska översättningen av Där vägarna möts, Waar vier wegen samenkomen, är gjord av Sophie Kuiper och ges ut av Prometheus.

Katja Petrowskaja är född 1970 i Kiev. Hon studerade vid Tartu universitet i Estland, och fick sedan ett forskningsstipendium för att studera vid Columbia University i New York och vid Stanford i Kalifornien. Katja Petrowskaja tog sig doktorsexamen i Moskva. Sedan 1999 lever och arbetar hon i Berlin. Esther kanske är hennes debut. Den holländska översättningen av Esther kanske, Misschien Esther, är gjord av Wil Hansen och ges ut av De Bezige Bij.

Vinnarna (både författare och översättare) tillkännages den 3 september. Läs mer på http://www.europeseliteratuurprijs.nl/2016/shortlist.php