Cykelutflykt #1 med Johan Tell

Datum

21 Juni 2016

Lagom till semesterledigheten bjuder Johan Tell, författare till En cyklo pedi, på tre cykelutflykter i Stockholmsområdet.

Cykelutflykt #1 går till Konditori Lyran i Bredäng. Cykel: damcykel

Cyklar till Konditori Lyran på min frus gamla damcykel. Jag vet inte hur gammal den är men skulle gissa att den tillverkades någon gång på 1940-talet. Sedan dess har de flesta delarna, förutom ram och trähandtag, bytts ut. Den är tung som skrot men har man väl fått upp farten susar man ofta förbi betydligt moderna ekipage.

Paret Carl och Fredrika Limnell lät 1867 uppföra en sommarvilla vid Mälaren i utsmyckad  schweizerstil med utkikstorn som gick att vinscha upp och gav den namnet Lyran som ett slags hyllning till Bellman som hundra år tidigare vistades här i krokarna.

Om det genom åren cyklats mycket damcykel till Lyran vet jag inte men det är ganska troligt. Framför allt Fredrika var en stor kulturvän som ofta höll litterär salong här och därtill var hon en givmild stöttare  av kvinnorörelsens utveckling: alla dåtidens kvinnosakskvinnor har druckit kaffe här och diskuterat kvinnors livsvillkor medan de blickat ut över Mälaren.

Cykeln blev tidigt en feministisk frihetsmaskin, ett redskap för kvinnor att trampa bort från fäders, bröders och äkta makars övervakande blickar på. Så här uttalade sig Susan B. Anthony, en amerikansk förkämpe för kvinnlig rösträtt, i en tidningsintervju från 1895:

”Låt mig berätta vad jag tycker om cykling. Jag anser att den har gjort mer för att frigöra kvinnor än något annat i världen. Cykling ger kvinnor en känsla av frihet och självständighet. Jag står och jublar varje gång jag ser en kvinna cykla förbi ... det är sinnebilden av en fri, ohämmad kvinnlighet.”

Min fru däremot, på vars cykel jag trampat hit, hatar att cykla och gör det bara om hon är tvingad därtill.

Adress: Konditori Lyran ligger på Ålgrytevägen 90 i Bredäng.
Avstånd till centrala Stockholm: 14 kilometer.
Paradrätt: räksmörgås
Bonus: nära Mälarhöjdsbadet, en av Stockholms finaste badplatser.

----------
Johan Tell är frilansande skribent och författare till flera framgångsrika böcker. Han har fått utmärkelsen Årets Pandabok för Året runt - det svenska vädret, naturen och årstiderna och gjort stor succé med 100 sätt att rädda världen. Han är också föreläsare, främst inom miljöområdet, och entusiastisk cyklist.