Cykelutflykt #2 med Johan Tell

Datum

28 Juni 2016

Lagom till semesterledigheten bjuder Johan Tell, författare till En cyklo pedi, på tre cykelutflykter i Stockholmsområdet.

Cykelutflykt #2 går till Cafe Hovgården på Adelsö. Cykel: finracer, en Pegoretti.

Cyklar till Cafe Hovgården på min finracer. Det är en Pegoretti. Detta cykelmärke är inte särskilt känt, men efter det att skådespelaren – och cykelentusiasten Robin Williams dött och det visade sig att han helst for fram på italienaren Dario Pegorettis cyklar fick dessa handgjorde skönheter viss uppmärksamhet.
Själv tycker jag om att veta att en hippielikande man någonstans bland Dolomiternas bergstoppar valt stålrör och därefter svetsat ihop min ram som är lika lätt, styv och följsam som vilken modern kolfibervariant som helst. Vi pratar här om cykelbygge som en passion.

Ett annat slags passion är att fika på Cafe Hovgården. Första gången här frågade jag den junoniska kvinnan bakom disken vad man kunde få till en belgisk våffla. Hon svarade, lite hest, medan hon tittade mig djupt i ögonen:

– Du kan få allt!

Allt visade sig vara glass, vaniljsås och grädde – vad hade jag trott?

I år har jag cyklat mer än någonsin men trots detta aldrig vägt så mycket som jag gör nu. Det är inte svårt att förstå hur det blivit så. Innan cyklingen äter jag för att orka, under cyklingen äter jag för att orka och tar dessutom gärna en paus där "allt" ingår. När jag sedan kommer hem unnar jag mig inte sällan en öl. Då går det som det går. Alla kalorier jag cyklat bort har jag innan dagen gått åter tryckt i mig.

Något som William Banting, en korpulent kisttillverkare från London, påpekade redan 1862 då han varnade överviktiga för att använda motion som bantningsmetod – jo det är från Banting vi fått begreppet "banta".

"Jag hade tillgång till en bra, tung, sjösäker båt, bodde nära floden och rodde därför ihärdigt ett par timmar varje morgonen. Visst, det är sant att min muskelstyrka ökade, men med den även min aptit som blev ofantlig. Aptiten var jag tvungen att stilla vilket fick till följd att jag ökade i vikt."

Adress: Cafe Hovgården ligger på Hovgårdsvägen på Mälarön Adelsö.
Avstånd till centrala Stockholm: 47 km inklusive en färja. Cyklar du från sydvästra Stockholm rekommenderas även färjan mellan Slagsta och Ekerö
Paradrätt: nyttiga sallader – ja, för den som inte vill ha belgisk våffla med ALLT.
Bonus: Vikingabibliotek – Hovgården tillhör samma världsarv som Birka på Björkö.

----------
Johan Tell är frilansande skribent och författare till flera framgångsrika böcker. Han har fått utmärkelsen Årets Pandabok för Året runt - det svenska vädret, naturen och årstiderna och gjort stor succé med 100 sätt att rädda världen. Han är också föreläsare, främst inom miljöområdet, och entusiastisk cyklist.