Cykelutflykt #3 med Johan Tell

Datum

5 Juli 2016

Lagom till semesterledigheten bjuder Johan Tell, författare till En cyklo pedi, på tre cykelutflykter i Stockholmsområdet.

Cykelutflykt #3 går till Bonne Mécanique på Södermalm. Cykel: caféracer.

Cyklar till Bonne Mécanique på min caféracer. En caféracer är, enligt mig, en cykel som är mer snygg än bra. Byggd, i mitt fall, av delar jag köpt på Blocket förutom den gröna mockasadeln som var en dyr historia från ett cykelfik i Barcelona – man borde inte få servera öl i butiker med åtråvärda, men inte särskilt nödvändiga, varor.

Kaféer att cykla till har det alltid funnits. Men särskilda cykelkaféer är en modernare trend. Om jag för inte allt för länge sedan sagt till min lokale cykelhandlare att han borde utöka sin verksamhet med en espressomaskin, lära sig baka Italienska skorpor och veta vad lufttorkad skinka heter på åtminstone tre sydeuropeiska språk hade han betraktat mig som från mina sinnen.

Men där är vi är idag.

Det intressanta med cykelkaféer är också att de inte bara drar cyklister. Idag har det blivit så trendigt med cyklar att även de som inte själva tar sig fram på två hjul här i livet mycket väl kan tänka sig att fika bland handbyggda cykelramar och cykeltröjor i merinoull. Därmed har cykeln gått från att mest vara ett redskap för taniga motionärer och militanta miljömuppar till att vara ett livsstilsattribut. En pryl det aldrig är helt fel att kopplas samman med. Därför har idag många klädmärken en kollektion för pendlande cyklister och cyklar syns ofta parkerade i bostadsannonsers avbildade vardagsrum.

Adress: Bonne Mécanique ligger på Vartoftagatan 45 i Skrapan på Södermalm.
Avstånd till centrala Stockholm: knappa 3 km.
Paradrätt: dagens soppa
Bonus: har gör-det-själv-platser för den som vill meka med sin cykel och håller kvällskurser i cykelmek.

----------
Johan Tell är frilansande skribent och författare till flera framgångsrika böcker. Han har fått utmärkelsen Årets Pandabok för Året runt - det svenska vädret, naturen och årstiderna och gjort stor succé med 100 sätt att rädda världen. Han är också föreläsare, främst inom miljöområdet, och entusiastisk cyklist.