Lo Dagerman

Foto: Mandy Demuth

Utforska författaren

Lo Dagerman är dotter till Stig Dagerman och skådespelerskan Anita Björk. Lo har bott och arbetat i USA i över fyrtio år. Hon är utbildad i kollektivtrafikplanering och psykologi, och har bl.a. arbetat som skolkurator i Washington D.C. Lo driver många olika projekt ämnade att göra Stig Dagermans författarskap bättre känt framförallt i USA, bl.a. två kortfilmer i samarbete med sonen Dan Levy Dagerman. Skuggorna vi bär, skriven tillsammans med Nancy Pick, utkom 2017. Lo bor med sin man i Kalifornien.

Utgivning

Om boken

När författaren Stig Dagerman och skådespelaren Anita Björk 1950 blir ett par är de båda 28 år och redan omsusade. Han en etablerad författare, känd för sina romaner, dagsedlar och reportaget Tysk höst, hon en stjärna på uppgång, snart efterfrågad i Hollywood. Vad som är mindre känt är att han nu har problem att skriva. 1951 får de en dotter, men de kan inte gifta sig förrän 1953. Anitas enkla bröllopsring bär inskriften ”Himlen nära”. Anita har då nått internationell ryktbarhet, medan man fortfarande väntar på en ny Dagermanroman. Den kommer, lovar Stig. Ett år senare får ett chockat Sverige veta att Stig Dagerman hittats död i sitt garage.
Lo Dagerman var länge tveksam till att tala om sina föräldrars ”konstnärsäktenskap”. Vad som kunde låta romantiskt dolde ju ett trauma. Hur skulle hon kunna berätta och samtidigt värna om deras integritet? Hon lusläste personliga anteckningar, dagböcker, brev och intervjuer, för att få fram deras egna röster. Så att Stig och Anita själva skulle få komma till tals. Himlen nära är en bok om konstnärskap, livskamp och kärlek, mot en bakgrund av kulturscenen under 1900-talets andra hälft. Den slutar inte med Stigs död, utan utforskar vad som följde i dess spår och ställer frågan hur man håller en skapandeprocess levande.I år skulle Stig Dagerman (1923–1954) och Anita Björk (1923–2012) ha fyllt 100 år.

Läs mer

Lo Dagerman

Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk

Om boken

Stockholm 1947. Stig Dagerman, den unge författaren vars namn är på allas läppar, arbetar febrilt på en ny pjäs. Han kommer att kalla den Skuggan av Mart. Den handlar om en kvinna och hennes två söner. Förebilderna är den österrikisk-judiska författarinnan Etta Federn; Jean, hennes äldste son, död hjälte i den franska motståndsrörelsen; och Michel, hennes yngre son. Stig Dagerman besökte Etta Federn i Paris några veckor innan han börjar skriva på sin pjäs.

Ungefär sextio år senare kontaktas jag av Nancy Pick - en amerikansk släkting till Etta Federn. Hon har hört talas om pjäsen och vill veta mer. Nancy och jag bedriver, på var sitt håll, en högst personlig och passionerad forskning.

Skuggan av Mart kommer att föra samman Nancy och mig, men pjäsen driver oss också isär. Varför har Stig skapat ett så grymt porträtt av Etta? Varför ville han ställa ett sådant monster till modersgestalt på scen? Vad hände egentligen när Stig och Etta möttes? Nancy och jag beslutar oss för att gemensamt forska vidare. Det här är kanske vår chans att verkligen komma Etta och Stig in på livet.

Lo Dagerman

Läs mer

Skuggorna vi bär

Nancy Pick, Lo Dagerman

Skuggorna vi bär

Recensioner

”Lo Dagerman har en stark och engagerande penna, hon ryggar inte för att beskriva det svåraste, man förs med i hennes livshistoria som med ett skred - rakt ner mot det oundvikliga som man vet kommer att hända.

Hennes kärlek till föräldrarna lyser igenom varje ord, varje rad och man blir djupt berörd.”

Dala-Demokraten

”En lyhörd bok ... där var och en får sin egen röst. ... Just de många spretande trådarna ... ger biografien dess beskaffenhet och egenart.”

Svenska Dagbladet

”Lo Dagermans avväpnande bok är klok och värdefull”

” ... ett fint dubbel­porträtt av två konstnärer och deras tid. Himlen nära är befriad från falsk romantik, stilen saklig och klar, undertexten lidelsefull.”

Dagens Nyheter

”Himlen nära är en förkrossande vacker bok om kärleken och döden”

“En fascinerande genomlysning av två konstnärskap. Skriven med precisionen hos en som dansar på lina över en eldsvåda.”

Göteborgs-Posten

Nyheter

30 augusti 2023

Stig Dagerman 100 år

Nyheter
Foto: Stellan Herner

30 augusti 2023

Våra nya böcker i september 2023