Nancy Pick

Foto: Mandy Demuth

Utforska författaren

Nancy Pick arbetar som skribent, redaktör och översättare. Hon har skrivit The Rarest of the Rare om de naturhistoriska skatter som ägs av Harvard University. I Sverige har Nancy bl.a. arbetat med Jeppe Wikströms fotobok A Day in the World. Tillsammans med författaren Robert Karjel har hon översatt thrillern De redan döda som kom ut i USA 2015. Nancy bor med sin familj i västra Massachusetts. 

Utgivning

Om boken

Stockholm 1947. Stig Dagerman, den unge författaren vars namn är på allas läppar, arbetar febrilt på en ny pjäs. Han kommer att kalla den Skuggan av Mart. Den handlar om en kvinna och hennes två söner. Förebilderna är den österrikisk-judiska författarinnan Etta Federn; Jean, hennes äldste son, död hjälte i den franska motståndsrörelsen; och Michel, hennes yngre son. Stig Dagerman besökte Etta Federn i Paris några veckor innan han börjar skriva på sin pjäs.

Ungefär sextio år senare kontaktas jag av Nancy Pick - en amerikansk släkting till Etta Federn. Hon har hört talas om pjäsen och vill veta mer. Nancy och jag bedriver, på var sitt håll, en högst personlig och passionerad forskning.

Skuggan av Mart kommer att föra samman Nancy och mig, men pjäsen driver oss också isär. Varför har Stig skapat ett så grymt porträtt av Etta? Varför ville han ställa ett sådant monster till modersgestalt på scen? Vad hände egentligen när Stig och Etta möttes? Nancy och jag beslutar oss för att gemensamt forska vidare. Det här är kanske vår chans att verkligen komma Etta och Stig in på livet.

Lo Dagerman

Läs mer

Nancy Pick, Lo Dagerman

Skuggorna vi bär

Nyheter

Foto: Mandy Demuth

6 februari 2017

I skuggan av en pjäs

Nyheter