Jac sm Kee tilldelas Stieg Larsson-priset 2016

Datum

18 Oktober 2016

Juryns motivering lyder:
Jac Sm Kee är en pionjär i kampen för kvinnors rättigheter. Genom sitt banbrytande arbete för feministisk digital mobilisering och mot övergrepp på nätet banar hon väg för en ny våg av feminism som med integritet, självsäkerhet och nyfikenhet tar striden för ett jämlikt samhälle – i syd såväl som i nord.

Om pristagaren:
Jac Sm Kee är en internationellt erkänd feministisk aktivist, skribent och forskare från Malaysia. I en värld där näthatet breder ut sig, inte minst mot kvinnor, vänder Jac på perspektiven och menar att nätet kan vara en feministisk plattform med stor mobiliseringspotential som feminister ska utnyttja och utveckla. 
Jac Sm Kee är en av initiativtagarna till den globala och prisbelönta kampanjen Take Back The Tech. Kampanjens syfte är att bekämpa digitalt könsbaserat våld genom att stödja kvinnor att återta makten över sin närvaro på nätet. Genom att stötta kvinnliga nätverk i hela världen att använda internet strategiskt bidrar den till att skapa trygga digitala rum, fria från trakasserier. Därmed skapas förutsättningar för feministisk mobilisering och förverkligande av kvinnors rättigheter.

Jac Sm Kee leder kvinnorättsprogrammet inom organisationen Association for Progressive Communications (APC), vars fokus bland annat är att motverka nätbaserat våld mot kvinnor, uppmuntra nätbaserad genusforskning och kapacitetsstärka kvinnor i frågor som rör teknologi.

Utöver sitt arbete för APC är Jac Sm Kee bland annat styrelsemedlem i Malaysian Centre for Independent Journalism, en ideell organisation som försvarar rätten till fri media och yttrandefrihet. Hon är också en av grundarna av KRYSS, en organisation som arbetar med sexuella rättigheter för unga i Malaysia.

Prisutdelning 
Stieg Larsson-priset kommer i år att delas ut i samarbete med Teskedsorden på Teskedsdagen måndagen den 14 november klockan 18.00 i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. För biljett till prisutdelningen:
http://kulturhusetstadsteatern.se/Musik/Evenemang/2016/Teskedsordens-10-arsjubileum/

Om Stieg Larsson-priset: 
Stieg Larsson, författaren till Millenniumtrilogin, drev en ständig kamp mot rasism och kvinnoförtryck och för yttrandefrihet. En kamp som utgår från en enkel idé: att varje människa har rätt att vara sig själv.
Till minne av Stieg Larsson har Norstedts tillsammans med Stieg Larssons pappa Erland och hans bror Joakim
instiftat ett pris om 200 000 kronor. Priset delas ut till personer eller organisationer som verkar i Stieg Larssons anda.

Tidigare pristagare:
2015 Yang Jisheng
2014 Soraya Post och Thomas Hammarberg
2013 Svetlana Gannusjkina
2012 Maryam Al-Khawaja
2011 Vilma Nuñez de Escorcia
2010 Anne Sjögren
2009 Tidskriften Expo