Fredagsreceptet: den perfekta pizzadegen

Datum

17 Februari 2017

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Den här veckan ger vi dig grunden för en riktig fredagsfavorit – den perfekta pizzadegen ur Håkan Johanssons bok Gourmetpizza! Oavsett om du vill fixa degen snabbt eller ägna den mer tid är degen man gör själv den allra godaste. Vi bjuder på två olika degsorter, en snabb och en som kräver lite mer tid. I boken finns även recept på pizza med surdeg och en fullkornsdeg.

***

Snabb pizzadeg

500 g kallt vatten
25 g jäst
700 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
80 g durumvetemjöl, helst ekologiskt
20 g fint havssalt
rapsolja

Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.

Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rundriv* degbitarna och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur.

Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza.

Om du vill göra pizza samma dag som du gör degen är det här rätt deg.

***

Pizzadeg i kyl

500 g kallt vatten
5 g jäst
780 g ekologiskt stenmalet vetemjöl
20 g fint havssalt
rapsolja

Blanda vatten, jäst och mjöl i en köksmaskin ca 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda degen i 5 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.

Lägg degen på mjölat bord och dela i sex lika stora delar. Smörj en plåt med olja. Rundriv degbitarna och lägg på plåten. Olja försiktigt in ovansidorna. Täck med plastfolie och låt jäsa minst 1 dygn i kylen.

Platta ut degarna i mycket mjöl till valfri storlek och gör pizza.

Detta är en klassisk pizzadeg som man gör dagen innan man bakar sin pizza. Du kan ha degen i kylen i upp till 3 dygn innan du använder den – den blir bara godare av att vila länge. 

***

*Rundrivning

Ta en degbit i handen och håll den andra handen under som stöd. Vik in fingrarna under degen och snurra den mot handflatan. Tryck lite hårdare i början så att degen formas. När degen börjar bli rund släpper du efter lite och formar den helt rund. Nu har du rundrivit degbiten. Lägg den på en inoljad plåt och gör likadant med resten av degbitarna. Det går också bra att rundriva mot bakbordet.


Håkan Johansson tog sitt gesällbrev i Stockholm och startade därefter 2009 det välkända Kustbageriet i Varberg. VM-guld i Vienesse Pastry (Sött bröd) tog han 2012 och driver nu bröddelen på Taverna Brillo i Stockholm. 

Relaterat

Om boken

Det enda du behöver för att göra världens godaste pizza hemma är den här boken, bra råvaror och en pizzasten. Här finns recept på fyra fina degar för varierad krispighet och smak, härliga såser och 15 spännande fyllningar. Till och med fem söta godingar fyllda med vaniljkräm, frukt och bär.

Håkan Johansson blev världsmästare i bakning av söta bröd 2014 och är chefsbagare på Bageri Brillo som varje dag levererar högklassigt bröd till flera restauranger i Stockholm. Pizza är en av hans favoriträtter, och han äter det så ofta han kan, man kan ju variera fyllningarna i oändlighet! Med finess och proffsighet visar Håkan hur du, hemma i ditt kök, gör pizza på riktigt.

Läs mer

Håkan Johansson

Gourmetpizza