Laura Lindstedts Oneiron nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris

Foto: Heini Lehväslaiho

Datum

23 Februari 2017

Foto

Heini Lehväslaiho

Idag avslöjade Nordiska Rådet de tolv nominerade till årets litteraturpris och bland dem finns den finska författaren Laura Lindstedts Oneiron, som ges ut på svenska i höst av Norstedts.

”Lindstedts konstnärliga lekfullhet med språkets konventioner, stil och prosa gör romanen lingvistiskt raffinerad och imponerande. Det hela resulterar i ett verk som består av flera röster och många lager”, skriver Nordiska Rådet i motiveringen.

Vinnaren av Nordiska Rådets litteraturpris får 350 000 danska kronor och avslöjas under en prisutdelning i Finlandia Hall i Helsingfors den 1 november 2017. Bland de tidigare vinnarna finns namn som Tomas Tranströmer och Eyvind Johnson.

Rättigheterna till Oneiron har sålts till 12 marknader och än så länge har boken kommit ut i fyra språk, till lysande recensioner. Boken kretsar kring sju kvinnor, alla från olika länder och obekanta för varandra, som samlas i ett vitt utrymme sekunderna efter sina respektive dödsfall.

Laura Lindstedt är en prisbelönt författare och litteraturvetare. Hennes romaner vidrör det postmoderna och är ofta experiment i form och språk, i ett lättillgängligt format. Hon skriver för närvarande en avhandling på den franska författaren Nathalie Sarraute.