Fredagsreceptet: Gräddig citruspasta

Foto: Karoline Jönsson

Datum

17 Mars 2017

Foto

Karoline Jönsson

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Den här veckan gläds vi åt det vackra vårvädret tillsammans med Karoline Jönsson och hennes bok Det goda gröna. Vad passar bättre än en pigg citruspasta i säsongens första värmande solstrålar? Nedan hittar du recept och tillvägagångssätt. Lycka till!

Här hittar du alla våra fredagsrecept!

***

Fyra portioner

2 zucchini
1 gul lök
1 tsk chili flakes
2 vitlöksklyftor
2 dl havregrädde
1 citron, rivet skal
salt & svartpeppar
300 g pasta
¾ dl mandelspån

Slanta zucchinin tunt. Skala och strimla löken. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs zucchini, lök och chili. När zucchinin börjar vattna sig tillsätts tunt skivad vitlök. Höj värmen och låt vätskan koka ur zucchinin och avdunsta från stekpannan.  

Tillsätt havregrädden, rör om och låt koka några minuter till. Tillsätt rivet citron­skal och pressa eventuellt också i lite citronsaft. Koka pastan och vänd ner den i zucchiniröran.

Rosta mandelspån i torr stekpanna och servera till.


Karoline Jönsson bor på en liten sekelskiftesgård i Skåne med en samling katter och höns och jobbar som receptkreatör och matfotograf. Hon har bland annat ett fast inslag i tidningen Vego och driver Instagramkontot @gronaskafferiet som har 14 000 följare.

Relaterat

Om boken

Våga sätta frön, se något växa, vårda, skörda och laga! Efter årtionden av snabbmat och halvfabrikat längtar vi efter hela, rena råvaror och mat lagad från grunden.

I den här boken kombinerar Karoline Jönsson sina två hjärtefrågor; växtbaserad mat och hemodling. Från sin skånska gård bjuder hon på handfasta tips om kompostering och jordförbättring, om frösamling och hur man torkar örter - allt varvat med recept som får det att vattnas i munnen. Hon beskriver målande lyckan i att kunna bjuda på husets eget myntate eller att mitt i februari baka en äppelkaka med frukt från det egna trädet. Här finns även de vilda växterna från naturens eget skafferi: bären, svampen, rölleka, björkblad och blåklint.

Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med härliga recept i varje kapitel. Primörsallad med ramslök och sparris, kantarellklämma med pepparrotsslaw & syrad rödlök, och Eton mess med rabarberkompott, men också recept på örtteer, salvor och egen kroppsskrubb.

Läs mer

Karoline Jönsson

Det goda gröna