Fredagsreceptet: Halstrad gös med ljuvliga primörer

Foto: Tine Guth Linse

Datum

24 Mars 2017

Foto

Tine Guth Linse

Varje fredag bjuder vi på ett recept ur en av alla våra kokböcker. Den här veckan halstrar vi en gös och serverar med inkokta primörer ”à la grecque” från boken Nya nordiska köket – vinnare i The Gourmand World Cookbook Awards 2016. Gös är en uppskattad insjöfisk i Norden och är besläktad med abborre. Den har ett fast och magert kött. Det här receptet kommer från Peter Skogström, som på bästa vis kombinerar Nordens smaker med internationella influenser.

Alla våra fredagsrecept hittar du här!

***

1 aubergine
1 röd paprika
8 champinjoner
2 stänger av blekselleri
½ röd chilifrukt
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl vitt vin
8 små tomater
600-800 g gösfilé, fjällad med skinn
salt
svartpeppar
dill
blad av färsk koriander
några stjälkar gräslök

***

Börja med att skära aubergine, paprika, champinjoner och blekselleri i cirka 2 cm bitar.

Dela chilin på längden och strimla rödlöken, skala och strimla vitlöksklyftorna, blanda.

Fräs sedan alla grönsakerna i olivoljan och slå på vinet, sjud tills de är al dente.

Dela tomaterna på hälften och lägg i kastrullen, ställ kastrullen åt sidan.

Portionera gösen i lagom stora bitar, pensla med lite olivolja och krydda med salt och peppar. Halstra i en varm panna, först med skinnsidan neråt, cirka 2 min på varje sida.

Blanda i dill, koriander och gräslök bland grönsakerna. Arrangera på ett djupt fat och lägg fisken ovanpå. 


Nya nordiska köket är en hyllning till allt som gör den nordiska maten så speciell - de naturliga råvarorna från skog och mark, odlade grödor och uppfödda djur från ett allt mer ekologiskt jordbruk, och fisken från våra rena och kalla hav och många insjöar.

Relaterat

Om boken

Nordisk matlagning är bäst i världen och matintresserade från hela världen reser hit speciellt för att besöka krogar som Restaurang Frantzén, Noma och Fäviken. Nya nordiska köket är en hyllning till allt som gör vår mat så speciell - de naturliga råvarorna från skog och mark, odlade grödor och uppfödda djur från ett allt mer ekologiskt jordbruk, och fisken från våra rena och kalla hav och många insjöar.

I den här boken träffar vi bland annat Claus Meyer, grundaren till Noma och en förgrundsperson inom den nya nordiska matlagningen, vi går på promenad i skogen med Roland Rittman, en hängiven expert på ätbara vilda örter och andra växter, och vi besöker ishotellet i Jukkasjärvi där ren och röding är stående inslag på vintermenyn.

Läs mer

Margareta Schildt Landgren

Nya nordiska köket