Margaret Lazarus Dean

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

En häpnadsväckande memoar skriven av den banbrytande amerikanske NASA-astronauten som hyllades världen över efter sitt år ombord på den internationella rymdstationen. Scott Kelly skildrar magin, svårigheterna och utmaningarna under resan, samtidigt som han berättar om sina färgstarka utbildningsår.

Här berättas om upplevelser som det har varit få förunnade. Scott tar med oss in i en sfär som är ytterst fientlig för mänskligt liv. Han beskriver hur han klarar den extrema utmaningen som långa vistelser i rymden innebär, både existentiellt och på ett mer alldagligt sätt. Det handlar om de förödande konsekvenserna för kroppen; isoleringen från de älskade; frånvaron av jordens bekvämligheter; pressen som det innebär att tvingas leva så nära inpå andra; de enorma riskerna förknippade med ett plötsligt tryckfall; risken för kollision med rymdskrot. Och det svåraste av allt, att inte kunna hjälpa om familjen hemma på jorden drabbas av en katastrof.

Men det här är också historien om amerikanernas rymdresor: en historia av dristighet och innovation samt övertygelsen om att Mars kommer att bi nästa stora steg i amerikansk rymdforskning.

Christer Fuglesang har skrivit ett förord.

Läs mer

Scott Kelly, Margaret Lazarus Dean

Ett år i rymden