Souad Mekhennet

Foto: Ben Kilb

Utforska författaren

Souad Mekhennet är född 1978 i Tyskland av marockansk-turkiska föräldrar. För närvarande är hon korrespondent för Washington Post och ZDF. Hon har tidigare arbetat för bland andra Der Spiegel och New York Times.

Hennes bok Du måste komma ensam fick strålande recensioner när den kom ut 2017 på engelska och tyska, och hon har tilldelats flera prestigefyllda priser.

Utgivning

Om boken

"Du måste komma ensam, sa de. Jag fick inte ha några id-handlingar och skulle lämna mobilen, diktafonen, klockan och handväskan på mitt hotell ..."

I hela sitt yrkesliv har Washington Post-reportern Souad Mekhennet behövt förhålla sig till sin muslimska bakgrund och det faktum att hon är född och uppvuxen mitt i Europa. Som journalist har hon försökt skildra de skilda perspektiven i kampen för och emot radikal jihadism. Hon har fått intervjua militanta islamister, inte för att de håller med henne, utan för att de anser att hon ger en rättvisande bild av dem. Men hon berättar också med stor inlevelse om hur deras offer drabbas.

I denna självbiografiska reportagebok skriver hon om möten och händelser hon varit med om, rör sig mellan Tyskland och Libanon, Irak och London, Pakistan och Paris, träffar talibaner, al-Qaidafolk och personer från ISIS ledning. Hon berättar om hur hon avslöjade "Jihadi Johns" rätta identitet, fick kontakt med släktingar till Bataclanterroristerna och om hur hennes egen släkt drabbats av sådana vanvettsdåd.

Läs mer

Souad Mekhennet

Du måste komma ensam