Gabriela Mistral

Utforska författaren

Gabriela Mistral, eg. Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, född 7 april 1889 i Vicuña, Coquimbo, Chile, död 10 januari 1957 på Long Island, New York, USA, var en chilensk pedagog och författare. Hon fick nobelpriset i litteratur 1945 som den första personen och hittills enda kvinnan från Sydamerika.

Utgivning

Om boken

"En son! En son! En son! Jag bad i vaka
och dröm vid dina famntag om en son
då in i märg och ben du lät mig skaka
av helig eld från hjässan och till tån."

Den svenske poeten Hjalmar Gullberg, som tolkat Gabriela Mistrals dikter till svenska, har kallat henne för "det ställföreträdande moderskapets diktarinna". Själv tog hon avstånd från bilden som moderskapets madonna och intresserade sig för ockultism och orientalism. I Gabriela Mistrals diktning märks en preferens för ord som skildrar extrem fysisk smärta samt motiv som har med livets omedelbarhet att göra, som ett barns värnlöshet eller passionen för en man. En av hennes mest kända dikter är Sången om en son, där den barnlösa kvinnan ger uttryck för sin moderslängtan. Skönheten är en av fjorton utgåvor i serien Kvinnliga Nobelpristagare i litteratur.

Gabriela Mistral (1889 1957) föddes i Chile och växte upp under enkla förhållanden. Vid sjutton års ålder förälskade hon sig i en man som tog livet av sig tre år senare. Det kom att prägla både hennes liv och hennes författarskap. Hon fick själv inga barn, men förhållandet mellan mor och barn blev ett genomgående tema i hennes diktning. Gabriela Mistral fick Nobelpriset i litteratur 1945.

Läs mer

Gabriela Mistral

Skönheten

Nyheter

15 februari 2023

Norstedtsklassikern: ”Dikter i tolkning” av Gabriela Mistral

NyheterKlassikern