Carole Cadwalladr får årets Stieg Larsson-pris

Foto: Chris Maluszynski

Datum

23 Oktober 2018

Foto

Chris Maluszynski

Den brittiska journalisten och författaren Carole Cadwalladr tilldelas Stieg Larsson-priset 2018 för sitt modiga och outtröttliga arbete med att avslöja aktörerna som försöker undergräva demokratiska processer i Storbritannien och USA.

Juryns motivering lyder:

Genom sin granskande journalistik – inte minst genom avslöjandet kring det kontroversiella konsultbolaget Cambridge Analytica och dess nätverk - har Carole Cadwalladr bidragit till att stärka allmänhetens kunskap om och demokratins motståndskraft mot de extrema krafter som otillbörligen försöker påverka demokratiska val och processer runtom i världen. Trots ett högljutt motstånd har hon enträget fortsatt att arbeta för att värna och upprätthålla demokratins spelregler, och genom sin journalistiska gärning har frågorna om personlig och demokratisk integritet på ett nytt, avgörande sätt, kommit upp på dagordningen i västvärldens politiska debatt.

Carole Cadwalladr är mångårig nyhets- och reportagejournalist på bland annat den brittiska tidningen The Observer, där hon varit ledande i granskningen av konsultfirman Cambridge Analytica och dess användande av Facebookdata för att påverka val. Med sina gräv och granskningar, och genom samarbete med visselblåsaren Chris Wylie, har Cadwalladr kunnat presentera uppgifter om hur det kontroversiella konsultbolaget och dess nätverk använde tvivelaktiga metoder för att påverka både presidentvalet i USA och den brittiska folkomröstningen om utträde ur EU, så väl som i andra länder. Avslöjandena blev startskottet för ett flertal större offentliga utredningar, ytterligare journalistiska granskningar och omfattande debatt på båda sidor av Atlanten. Cambridge Analytica, som idag är avvecklat, har nekat till alla anklagelser. Carole Cadwalladr är flerfaldigt prisbelönad. Tidigare i år tilldelades hon Orwell-priset för enastående politisk journalistik.

Om Stieg Larsson-priset: Stieg Larsson, författaren till Millenniumtrilogin, drev en ständig kamp mot rasism och kvinnoförtryck och för yttrandefrihet. Till minne av Stieg Larsson har Norstedts tillsammans med Stieg Larssons pappa Erland och hans bror Joakim instiftat ett pris om 200 000 kronor. Priset delas ut till personer eller organisationer som verkar i Stieg Larssons anda. En gång per år utser en oberoende jury pristagaren/pristagarna.

Årets jury: Daniel Poohl, Expo, ordförande, Johanna Westeson, Amnesty, Svante Weyler, Weyler förlag, Elnaz Baghlanian, Svenska PEN.

Tidigare pristagare: 2015 Yang Jisheng, 2014 Soraya Post och Thomas Hammarberg, 2013 Svetlana Gannusjkina, 2012 Maryam Al-Khavaja, 2011 Vilma Nuñes de Escorcia, 2010 Anne Sjögren, Tidskriften Expo 2009.