Roger Dupé

Foto: Mahad Mohamed

Utforska författaren

Roger Dupé, född 1991, är en internationellt känd modell. 2016 blir han historisk då han som första svarta modell frontar det exklusiva varumärket Rolls-Royce. Roger har synts på billboards på Times Square i New York och gått visningar för bland andra Kenzo, Jean-Paul Gaultier och Björn Borg. Han är idag utbildad inköpare och brinner för arbetet med att öka mångfalden i modebranschen.

Utgivning

Om boken

Roger Dupé är född och uppvuxen i Bäckby, en stadsdel i Västerås. Precis som många andra familjer i Bäckby lämnade hans föräldrar sina hemländer, Togo och Ghana, för en ljusare framtid i Sverige. Roger växer upp med förebilder som Nelson Mandela och Martin Luther King, men de hjälper honom lite när han utsätts för rasism under skolåren och får slåss med den svenska identiteten. Större delen av barndomen tillbringas på fotbollsplanen: det är där vännerna, glädjen och framtiden finns. Men när drömmen om att bli fotbollsproffs krossas av en knäskada drabbas Roger av en identitetskris. När det enda man någonsin velat göra är borta, vad gör man då?

Under en shoppingrunda i Stockholm blir han upptäckt av två modellscouter och kastas in i en helt ny värld. Han får tillbaka livsgnistan, men blir snart varse att i en extremt homogen och många gånger exkluderande modebransch efterfrågas sällan svarta modeller. Hans vilja att bryta normer blir starten på en resa med händelser och möten som han aldrig hade kunnat drömma om.

Läs mer

Leone Milton, Roger Dupé

Den motvilliga modellen

Nyheter

Foto: Fredrik Augustsson

22 oktober 2019

En oglamorös resa i en glamorös bransch

Nyheter