Louise Callaghan

Foto: John Beck

Utforska författaren

Louise Callaghan, 1990, är född i Halmstad men uppvuxen i London. Vid 26 års ålder flyttade hon till Istanbul som korrespondent för The Sunday Times som en av de yngsta utländska korrespondenterna som någonsin anlitats av tidningen. 2017 blev hon Mellanösternkorrespondent. Hon har rapporterat om belägringen av Raqqa och Mosul och kemiska vapenattacker i Syrien bland mycket annat. Hon utnämndes till Young reporter of the year vid British Press Awards 2016 och vann British Journalism Award 2017, hon utnämndes till en av Forbes Europe 30 under 30 inom media 2018. Förutom svenska och engelska pratar hon franska, swahili, turkiska och arabiska.

Utgivning

Om boken

Lejonens beskyddare är den gripande och sanna historien om evakueringen av Mosul zoo. Om människorna och djuren som gjorde sitt bästa för att överleva under de fruktansvärda år då Mosul belägrades av ISIS. Trots att staden förvandlades till ett helvete, så fanns det en plats där omtanke och medkänsla fick råda.

I stormens öga hittar vi djurskötaren Abu Laith, en bilmekaniker som lärt sig allt han kan om djur genom National Geographics. I närheten, i Mosuls mest välmående stadsdel, lever familjen Zarari ett gott liv i sin stora villa. Men i juli 2014 förändras staden för alltid. Förrädare" halshuggs öppet på gatorna, kvinnor får inte längre studera eller arbeta och burkan blir det enda tillåtna plagget att visa sig utomhus med. Familjen begraver sina böcker i trädgården och gömmer sig inomhus.

I djurparken kämpar Abu Laith mot unga och naiva krigare som aldrig tidigare sett ett lejon. Tillsammans med sina barn smyger han runt i de ockuperade delarna av staden och letar mat i soporna. När belägringen är över finns endast ett lejon och en björn kvar vid liv.

Läs mer

Louise Callaghan

Lejonens beskyddare